2024. április 20., szombat

Szerbia kitart az európai úton

Aleksandar Vučić: Aki változásokat akar, annak először engem kell leváltania

Nem kell attól tartani, hogy megváltozik Szerbia külpolitikája. Az ország külpolitikai törekvéseit nem igazítjuk egy politikus vágyaihoz. Szerbia kitart az Európa felé vezető úton, tiszteletben tartva Oroszországgal és Kínával kialakított jó viszonyát – jelentette ki ma Aleksandar Vučić államfő, Aleksandar Vulin védelmi miniszter minapi kijelentésére reagálva, miszerint Szerbiának el kellene gondolkodnia azon, hogy megváltoztatja külpolitikáját.

Aleksandar Vulin úgy fogalmazott, el kell gondolkodni a külpolitika megváltoztatásán, amennyiben az Európai Unió kiemelt jelentőséggel tekint Szerbia és Koszovó viszonyára.

– Ezt el kell fogadni, és saját úton menni tovább – emelte ki Vulin, Sem Fabrizinak, az EU szerbiai delegációvezetőjének kijelentésére reagálva, miszerint Koszovó, bár kulcsfontosságú, de nem az egyedüli eleme annak, hogy Szerbia az EU tagjává váljon.

Vulin szerint az Európai Unió olyan feltételeket szab Szerbiának, amelyekről tudja, hogy nem fogja teljesíteni, és csak kifogásokat keres, hogy ne legyen EU-tagállam. Ugyanakkor aktív szerepet vállal a koszovói probléma kialakulásában.

Erre a kijelentésre Ana Brnabić kormányfő is reagált. Ő is kiemelte, Szerbia nem tér el az eddigi terveitől, Vulin csak a saját véleményét közölheti, az azonban nem esik egybe az ország politikájával.

Vučić egy kicsit keményebben fogalmazott a kormányfőnél.

– Nem kell attól tartani, hogy megváltozik Szerbia külpolitikája. Aki változásokat akar, annak először engem kell leváltania, és megváltoztatni a parlamenti többséget – emelte ki Vučić. Hozzátette, nem lát semmi különlegeset Sem Fabrizinak, az Európai Unió szerbiai küldöttségének a vezetője kijelentésében sem.

– Tetszik ez nekünk vagy sem, tudjuk nagyon jól, hogy Koszovó kérdése kulcsfontosságú akadály az európai úton. Nem látok semmilyen vitatható elemet Fabrizi szavaiban – tette hozzá Vučić.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy annak idején a kormányfői esküjében rámutatott Szerbia politikájára, ami a barátság és a tiszteletben tartás politikája, megesküdött arra, hogy nem terheli szankció Szerbiát, és az ország az európai úton halad tovább. Ezt az esküt ismételte meg, amikor államfő lett.

– Ez Szerbia politikája, és nem fog megváltozni egy vagy öt személy vágyai miatt – mondta.