2024. április 19., péntek

Vučić díszdoktor lett

Szerbia napokon belül eltörli az azerbajdzsáni polgárok vízumkötelezettségét

Azerbajdzsáni látogatásának második napján Aleksandar Vučić szerb államfő ma Bakuban Ogtay Asadovval, az azeri parlament elnökével találkozott, majd a Bakui Nyelvi Egyetemen megnyitotta a Szerb Nyelvi és Kulturális Központot, valamint átvette az intézmény díszdoktori titulusát.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Vučić és Asadov egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy ha a két ország kapcsolatainak az elmélyítését szorgalmazza az államvezetés, akkor Szerbiának érdemes lenne eltörölnie az azerbajdzsáni polgárokkal szemben foganatosított vízumkötelezettséget. Vučić azt mondta, ez hét napon belül megtörténik.

KÖZÖSEN A NEHÉZSÉGEKKEL SZEMBEN

Azerbajdzsán és Szerbia immár hosszú évek óta építik a szoros együttműködés alapját képező bizalmi kapcsolatokat – fejtette ki Vučić.

– Hiszem, hogy a vízumkötelezettség eltörlését követően fokozódik az országaink közötti árucsere-forgalom. Az azeri beruházók már eddig is tetemes eszközöket fektettek  be a nyugat-balkáni régióba. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben még több azeri beruházás valósul meg a nyugat-balkáni térség Azerbajdzsánnal szemben legbarátságosabb államában, Szerbiában. İlham Əliyev államfővel számos regionális és globális téma tekintetében ugyanazt az álláspontot képviseljük. Amikor ennyire összetettek a globális körülmények, két, a függetlenségét és területi integritását őrző államnak minél szorosabban kell együttműködnie a nemzetközi színtéren – fogalmazott Vučić, majd megerősítette, hogy Əliyev 2019 márciusában vagy áprilisában látogat Szerbiába, Asadov pedig még az idei év végén.

AZ ÁRUCSERE-FORGALOM NEM KIELÉGÍTŐ

A találkozót követően megtartott sajtótájékoztatón Asadov is hasonló szellemiségben szólt az egybegyűlt újságírókhoz. Abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy Vučić és Szerbia küldöttségének látogatása új lendületet ad a két ország közötti, már egyébként is kiváló kapcsolatoknak. Azerbajdzsán rendkívül fontosnak tartja a Szerbiával ápolt bilaterális kapcsolatok erősítését – nyomatékosította Asadov.

– Az országaink közötti kapcsolatok szorosak, tavaly ünnepeltük a diplomáciai kapcsolatok kialakításának a huszadik évfordulóját. Szerbia és Azerbajdzsán történelmében is sok hasonlatosságot lehet felfedezni. Országaink több alkalommal is kénytelen voltak megküzdeni a szeparatizmussal. Hiszünk benne, hogy az ehhez hasonló jelenségeket idővel sikerül tartósan visszaszorítani. Szerbia és Azerbajdzsán eddig 27 megállapodást és egyéb dokumentumot írt alá, Aleksandar Vučić látogatásának alkalmával pedig újabb hat megállapodást írtunk alá. Az országaink közötti stratégiai együttműködésről szóló megállapodástól egyebek mellett azt várjuk, hogy megerősíti országaink területi integritásának és sérthetetlenségének az elvét. A gazdasági együttműködés erősítésében is rendkívül érdekeltek vagyunk, hiszen az aktuális mutatókkal nem lehetünk elégedettek – taglalta Asadov.

A bakui szerb küldöttség tagjai és azeri kollégáik tegnap egyebek mellett a következő megállapodásokat írták alá: nemzetközi közúti közlekedésről szóló megállapodás – amelytől egyebek mellett a közös közúti infrastrukturális projektumok megsokszorozódását várják –; légi közlekedésről szóló megállapodás – amelynek alapján hamarosan közvetlen repülőjárat indul a Belgrád–Baku és a Baku–Belgrád vonalon –; karanténról és növényvédelemről szóló megállapodás; az igazságügyi együttműködésről szóló megállapodás – ez nemcsak a tapasztalatcserét teszi majd lehetővé a két ország igazságügyi szervei között, hanem a jogsegélyt is, a polgári peres eljárások és a büntetőeljárások esetében egyaránt–, valamint egészségügyi és orvostudományi együttműködésről szóló megállapodás.

A FÜGGETLENSÉG BÁSTYÁI

Aleksandar Vučić később a nap folyamán a Bakui Nyelvi Egyetemen megnyitotta a Szerb Nyelvi és Kulturális Központot, majd ezt követően átvette az egyetem díszdoktori titulusát. Az ünnepélyes átadáson az egyetemisták ovációval fogadták a szerb államfőt, aki köszönetet mondott nekik, majd szorgos tanulásra ösztönözte őket, mivel szavai szerint a tudás az egyetlen dolog, amit senki nem vehet el tőlük. Mint hozzátette, ebben a tekintetben sokat tanult Hszi Csin-ping kínai államfőtől, aki egyszer a következőket tanácsolta neki: „Minden nap egyre többet kell dolgoznod. Tanulj egyre többet, idegen nyelveket, politikát. Minden nap új kihívás.”

Alkalmi beszédének folytatásában a szerb államfő Azerbajdzsán és Szerbia szoros együttműködésének a fontosságát hangsúlyozta. Mint kifejtette, egyik sem nagy ország, sőt, egyesek szerint nem is jelentősek, ugyanakkor mindkettő független politikát folytat, ezért pedig tisztelettel adóznak előttük a világban. Azerbajdzsán és Szerbia is szívesen fogadja a külföldi vendégeket, barátokat, ugyanakkor közülük senki sem követelésekkel érkezik az országba – emelte ki Vučić, aki beszédét oroszul kezdte, ám néhány mondatot követően átváltott szerbre, mert, mint kiemelte, nem beszéli jól az orosz nyelvet. Mivel a szimultán tolmácsolás tekintetében nehézségek merültek fel, és a szerb államfő szavait szinte senki nem értette a jelenlevők közül, Vučić átváltott angolra.

Kamal Abdullayev, a Bakui Nyelvi Egyetem rektora szerint a Szerb Nyelvi és Kulturális Központ létrehozása az intézmény ötlete volt, mivel fontosnak tartotta az azeri és a szerb nép, illetve kultúra közötti kapocs szorosabbra fűzését. Abdullayev végül örömének adott hangot, amiért az előadói tanács döntésének nyomán átnyújthatta Vučićnak a díszdoktori titulust.