2024. március 29., péntek

Kevés a női IT-szakember

Informatikai szakképesítést szerzett 22 hölgy

A negyvenórás tanfolyamon a Java programozói alapképzést sajátították el az IT-képzés iránt érdeklődő nők. Az okleveleket tegnap adták át az Újvidéki Edukációs Központban. A felkészítést a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium, valamint a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárság támogatta. Milan Šolaja, a Vajdasági IKT klaszterigazgatója elmondta, hogy a matematikai és logikai felmérés mellett a motiváció számított a legfőbb kritériumnak.

Az IT-szektorban alacsony a nők száma. Mintegy 17 százalékban vannak jelen Szerbiában a nők ezen a területen, de az Európai Unió taállamaiban sem bizalomgerjesztőek az adatok, hiszen mindössze 27 százalékban szerepelnek nők az IT-szektorban – nyilatkozta Tatjana Matić a kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs minisztérium államtitkára.

Szerbiában 17 százalékos a női IT-szakemberek aránya (Fotó: Sonja Babić)

Szerbiában 17 százalékos a női IT-szakemberek aránya (Fotó: Sonja Babić)

– Az általános iskolában a lányok többsége nagy érdeklődést mutat az információs technológiai szektor iránt, később azonban ez az érdeklődése elhalványul a különféle tradicionális szemléletek berögződése miatt – mondta Tatjana Matić.

Ivan Đoković tartományi gazdasági és turisztikai titkár szerint a képzésnek gazdasági és társadalmi szempontból egyaránt fontos szerepe van.

– Egyrészt új munkalehetőség kínálkozik az oklevéllel és újfajta tapasztalattal rendelkező hölgyek számára, másrészt enyhíti a folyamatosan jelenlévő társadalmi nyomást, amely arra mutat rá, hogy a nők gazdasági szubjektumokként nincsenek egyenlő helyzetben a férfiakkal – mondta Ivan Đoković.

– Tizenötmillió dinárt különítettünk el tavaly ennek a projektumnak a támogatására, ami nem túl nagy összeg, az idén azonban ez az összeg a kétszeresére duzzad, tekintettel arra, hogy jelenleg mintegy 20 nő végezte el sikeresen a tanfolyamot, és hogy kilenc szerbiai város vett részt a projektumban. Az eredmények pedig igen jók, növekvőben van a nők érdeklődése az IT-terület iránt – hangsúlyozta

Tatjana Matić.

A tanfolyam résztvevői közül Sonja Buđanac kiemelkedő eredményekkel szerzett oklevelet.

– Szerintem alaposan felkészített bennünket a tanfolyam, készen állunk arra, hogy szakmai gyakorlatot is szerezzünk, és azt is el tudom képzelni, hogy később egy IT-vállalat munkatársaként dolgozzak.

Azt szeretnénk bebizonyítani, hogy a nők az üzleti világban is helyt tudnak állni – mondta Sonja Buđanac.

Vesna Stevanovićnak semmilyen előtudása nem volt, amikor a tanfolyamra jelentkezett.

– Annak ellenére, hogy nem rendelkeztem előtudással, mégis zökkenőmentesen elvégeztem a tanfolyamot. Mindenképpen egy újabb lehetőséget jelent számomra, mivel jelenleg ebben az ágazatban rejlik a legtöbb lehetőség. Lehet, hogy a közeljövőben nem számíthatunk munkalehetőségre, biztos vagyok azonban abban, hogy nem fogunk sokáig a munkanélküliek táborában lenni – mondta Vesna Stevanović.