2021. július 29., csütörtök

Megnyílt a 62. nemzetközi technikai kiállítás

A 62. belgrádi nemzetközi technikai szakkiálítást, Lépés a jövőbe jelmondattal tegnap Nenad Popović innovációs és technológiai fejlődési miniszter nyitotta meg. Május 25-ig tart és 10-18 óráig tart nyitva.

Több, mint 600 hazai és nemzetközi cég mutatja be újdonságait a kiállításon.

A miniszter kifejtette, hogy a kiállítás felé az érdeklődés megnövekedett, az idén a kiállítók csaknem fele érkezett külföldről, öt kontinens 31 országából.

A technikai kiállítás innovációs rendezvény amely természetes partnere Szerbia Kormányának, mert fejlesztéseket, innovációkat mutat be, és megteremti a technológiák dinamikus átvitelének lehetőségét, csakúgy mint a technológiai tudásét és mindezt az iparral és a biznisszel köti össze - mondta Popović.

Aláhúzta, hogy a szerbiai kormány hatalmas erőfeszítéseket tesz a gazdaság fellendítésére, az ipar technológiai erősítésére: hogy minél produktívabb és képesebb legyen olyan termékek gyártására amelyeknek mind nagyobb többletértéke van; az ipar digitalizálására és irányítására a világban elismert 4.0 ipari koncepció felé.

A miniszter kifejtette, hogy a Kormány felismervén a digitalizáció és technológiai fejlődését, első alkalommal amióta fennál miniszterek kabinetjét indította el, akiknek alapfeladata, hogy olyan kérdésekkel foglalkozzanak, mint a fejlődés, az innovációk és vállalkozások serkentése.

Ez egy erős politikai üzenet, amellyel szeretnénk mindenkinek tudtára adni, hogy Szerbia gyors gazdasági fejlődésen esik át, a gazdasági és innovációs tudásnak köszönhetően, mondta.

Emlékeztetett, hogy a költségvetést az innovációk irányában 2018-ra, ötszörösére növelték, hogy innovációs befektetési és információstechnológiai tanácsot alapítottak.

A kiállításon gyáripari robotikát, intelligens automatizációt, technológiát amely visszairányítja a gyárakat a városokba, ekológiai szabványelvárásoknak megfelelően, láthatnak az érdeklődők, amelyek összhangban állnak az állami innovációs vállalkozásokkal.

Ebben az évben 6 nemzeti jellegű kiállítás is megtekinthető, az Egyesült Arab Emírségekét magasrangú állami vezetők irányítják a helyszínen.

A megnyitót Jelena Aćimović a lazareváci technikai középiskola végzősének munkája tette érdekessé, amellyel Pekingben harmadik helyet ért el, egy olyan foglalkozásnak versenyében, amelyet főként férfiak művelnek. Amivel lényegében a legjobb női digitális hegesztő is lett. Popović miniszter is megpróbálkozott ezzel a munkával és kijelentette, hogy csak látszólag egyszerű, ám komplex munkáról van szó.

A kiállítás május 25-ig tart nyitva 10-18 óráig.