2024. április 24., szerda

Ötven éve a közösség szolgálatában

Jubileumi ünnepség a zentai Emlékiskolában

Nagyszabású jubileumi rendezvény keretében emlékeztek meg a zentai Emlékiskola fennállásának ötvenéves évfordulójáról pénteken este a zentai Művelődési Házban. Az ünnepségen jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Pék Zoltán köztársasági parlamenti képviselő, Kormányos László tartományi parlamenti képviselő, Czeglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, Perpauer Attila, a zentai Községi Tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, Rózsa Endre, Zenta község tanfelügyelője, Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője, valamint az Emlékiskola testvériskolája, a hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola küldöttsége is, Miklós Anikó igazgatónő vezetésével.

Az ünnepségen az Emlékiskola kórusa is fellépett (Máriás Endre felvétele)

Az ünnepségen az Emlékiskola kórusa is fellépett (Máriás Endre felvétele)

Az Emlékiskola Losonc Kinga zenetanárnő vezette kórusának alkalmi produkciója után Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője mondott köszöntőt, amelyben kiemelte, hogy az Emlékiskola épületének hivatalos átadására 1968. október 6-án került sor.

– Néhány évvel később vette kezdetét az integráció, vagyis az egyesítés, amelynek során öt általános iskola, a tornyosi Tömörkény István, a Thurzó Lajos, a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály, a Stevan Sremac és a Dózsa György, valamint a Stevan Mokranjac zeneiskola egyesült, és így megalapult a Május 25. Általános Iskola, amely 1994. november 15-e óta viseli a jelenlegi, Stevan Sremac Általános Iskola nevet. A Stevan Sremac Általános Iskolát öt kihelyezett tagozat alkotja: az Emlékiskola, a November 11., a Thurzó Lajos, a Tömörkény István és a Csokonai Vitéz Mihály iskola – hangsúlyozta Urbán Zsuzsanna, hozzátéve, hogy az Emlékiskola tanulói és tanárai nagy dicséretet érdemelnek a versenyeken való részvételért, valamint a rajtuk elért kiváló eredményekért.

– A kiváló osztályzatokban azonban nem csupán a tanulók részesülnek, hiszen a közelmúltban az oktatási minisztérium megbízásából a zombori iskolaigazgatóságtól ellenőrző-értékelő bizottság érkezett hozzánk, és intézményünk a legmagasabb osztályzatot érdemelte ki az értékelés során – emelte ki a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője, aki gratulált az Emlékiskola munkaközösségének.

Perpauer Attila, a zentai Községi Tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja arra mutatott rá, hogy a jubiláló intézmény életének fél évszázada igen jelentős időszaknak számít, hiszen egy-egy szakaszára minden bizonnyal szívesen emlékeznek vissza az egykori és a jelenlegi tanárok és diákok is.

Urbán Zsuzsanna (Máriás Endre felvétele)

Urbán Zsuzsanna (Máriás Endre felvétele)

Perpauer Attila (Máriás Endre felvétele)

Perpauer Attila (Máriás Endre felvétele)

– Olyan pillanat ez, amikor meg kell állnunk, hogy a múltba visszatekintve, az átélt emlékekből erőt merítve haladjunk tovább a számunkra kijelölt úton. Minden iskola érték- és kultúrateremtő intézmény, ahol a hivatásukat hittel végző pedagógusok úgy adják tovább a tudást, hogy közben gondolkodni tudó, a képességeiket kibontakoztatni óhajtó fiatallá igyekeznek nevelni a rájuk bízott diákokat, ezért az iskolát nagyon fontos olyan hellyé tenni, ahova a tanulók és a tanárok mindennap szívesen járnak, ahol öröm együtt dolgozni, közösen leküzdeni a nehézségeket, és átélni a siker felemelő érzését. A közös tudásból, az élményekből és az érzésekből áll össze az ötvenedik születésnapját ünneplő Emlékiskola történelme is – magyarázta Perpauer Attila.

Az ünnepség folytatásában előbb az intézmény alsós és felsős diákjai adtak alkalmi műsort, majd az intézmény illetékesei megjutalmazták a különféle tanulmányi és sportversenyeken kimagasló eredményeket elért tanulókat, akiknek Urbán Zsuzsanna és Barsi Anita, az Emlékiskola igazgatóhelyettese adta át a megérdemelt jutalmat, majd az ünnepség az intézmény alsós diákjainak közös meglepetésprodukciójával zárult.