2024. április 23., kedd

Megkerült Bobo

Tíz nap után újra otthon az eltűnt selyemmajom

Körülbelül tíz napja adtunk hírt arról, hogy a palicsi Állatkertből eltűnt egy hatéves közönséges selyemmajom vagy marmoset (Callithrix jacchus). Az esetről több helybeli médium is beszámolt, és talán ez is közrejátszott abban, hogy a majom az elmúlt hétvégén megkerült.

A közönséges selyemmajom Dél-Amerikából származik. Az állatot először laborállatként hozták Európába, és jó szaporodási képességeinek köszönhetően csakhamar megjelent a gyűjteményekben, állatkertekben. Mára viszont egyre kevesebb állatkertben találkozhatunk vele, mivel nem számít különleges fajnak, az állatkertek inkább a ritkább, kihalófélben lévő fajokra, fajtákra koncentrálnak. Eredeti élőhelyükön a fák koronájában élnek, és kisebb állatokkal, illetve növényekkel táplálkoznak, éppen ezért, amikor fogságban tartják őket, nagy figyelmet kell fordítani táplálékuk megfelelő összeállítására, hogy minden szükséges vitamint és ásványi anyagot megkapjanak.

(Gergely Árpád archív felvétele)

(Gergely Árpád archív felvétele)

– Az állatkertben különleges kásával etetjük a selyemmajmokat, éppen ezért voltunk nagyon megijedve, mert ha olyan helyre került, ahol nem juthat hozzá a megfelelő élelemhez, akkor az az egészségébe kerülhet – nyilatkozta lapunknak Óvári Krisztián, a palicsi Állatkert biológusa, akitől azt is megtudtuk, hogy Bobo és testvére Jászberényből került Palicsra.

– Nagyon megrázott bennünket, amikor az egyik reggel az állatápoló bejött, és azt konstatálta, hogy a selyemmajom nincs meg. Azonnal értesítettük a rendőrséget. Egyrészt féltettük Bobo egészségét, másrészt az is bennünk volt, hogy a harapása veszélyes is tud lenni. A mi gondozóink tapasztaltak ezen a téren, őket nem kell félteni, de ha valaki nem tudja, mit csinál, veszélyes lehet. A jó hír azonban az, hogy a sajtónak köszönhetően híre ment a dolognak, és Bobo csakhamar megkerült – fogalmazott Óvári.

Vasárnapra virradóan az éjjeliőr vette észre, hogy Bobo egy ketrecben ott kuporog az állatkert bejárata előtt. A ketrecében ugyan volt egy alma, illetve tiszta ivóvíz, de mint a biológustól megtudtuk, ez nem elegendő a számára.

– Amikor behozták Bobót, nagyon meg volt ijedve. Az állatorvos megvizsgálta, kimerült volt és behúzódott a házikójába. Sokat eszik. Számára ez egy nagyon stresszes kaland volt – mondta Óvári Krisztián.