2024. április 25., csütörtök

Rongálás a csantavéri Nagytemetőben

A helyi lakosok értetlenül állnak a történtek előtt

A csantavéri Nagytemetőben három sírt gyalázták meg ismeretlen tettesek péntek éjjel. Az egyébként mindig rendezett temetőben a bűncselekményt a helyi Komval vállalat munkatársai fedezték fel. A sírokat már helyreállították, azonban a falu lakosai továbbra is fel vannak háborodva a történteken.

Az összetört gránit síremlék (Fotó: Figura Imre)

Az összetört gránit síremlék (Fotó: Figura Imre)

– Szombat reggel vették észre a temetőben dolgozók, hogy vandalizmus történt. A főút mentén a nagykaputól húsz méterre jobb oldalon egy gránit síremléket lelöktek és összetörtek, valamint a siralomház bejárata felé további két sír volt megrongálva, amelyeken látható volt, hogy ez nem a szél műve. Jobb oldalon mécseseket törtek össze, bal oldalon a bejáratnál pedig egy nemrégiben elhunyt személy fakeresztjét törték el. Az ott dolgozók értesítették az igazgatót, Dér Ferencet, valamint a hatóságokat, továbbá a szabadkai belügyi szerveket is kirendelték, akik rövid időn belül meg is jelentek. Megejtették a helyszínelést, és feljelentést tettek ismeretlen tettesek ellen. A falu nagyon felháborodott, jómagam is mélyen elítélem a vandalizmust. Ezek a károk igen nagy összegűek, hiszen tudni lehet, hogy a síremlék, illetve a mécses sokba kerül. Reméljük, hogy a szabadkai belügyi szervek a végére járnak a dolgoknak, és megtalálják a tetteseket. Korábban voltak Csantavéren a temetőben kisebb lopások, művirágokat, vázákat, apró kereszteket loptak el, de ekkora vandalizmusra még nem volt példa – nyilatkozta Burány Ferenc, a csantavéri helyi közösség közgyűlésének alelnöke, aki azt is elmondta, hogy a továbbiakban hogyan fogják őrizni a temetőt.
– A temetőben dolgozók eddig reggel hattól dolgoztak, ők nyitották ki a temetőt is, és a kapu nyitva volt egész nap. A továbbiakban a kaput a temetőben dolgozók zárni fogják, mind a főbejáratot, mind a hátsó bejáratot, meg fog szűnni a késő esti látogatás a temetőben, továbbá az a személy, aki zárni fogja a kaput, zárás előtt körbe fogja járni a temetőt. Olyan ötlet is van, hogy a főbejáratra kamerát helyeznek a főút felől, ezzel is fokozva a megfigyelést, hogy megelőzhessük az ilyen eseteket – fejtette ki a közgyűlés alelnöke.
A falubeliek fiatal elkövetőkre gyanakodnak. Többen kiemelték, hogy a vandálok ezzel a tettel nem a halottaknak ártottak, hanem a hozzátartozóknak, akik a síremléket, mécseseket állíttatták és megvásárolták, ezzel emlékezve az elhunytra.