2024. április 24., szerda
MOTO GP

Marquez máris meglógott

A jerezi versenyhez hasonlóan a mostani Francia Nagydíj is tökéletesen Marc Marquez szájíze szerint alakult, aki ismét úgy diadalmaskodott, hogy a rá legnagyobb veszélyt jelentő riválisai nem értek célba.

Le Mans-ba érkezve fokozott figyelem kísérte a mezőny egyetlen francia pilótáját, Johann Zarcót, akinek egy ideje már érik az első győzelem a királykategóriában, és a pole megszerzésével szombaton tett is egy lépést efelé hazai pályáján. A rajtnál aztán a szezonban először villantó Jorge Lorenzo vette át a vezetést, a 6. helyről előreugorva, az első körökben pedig az őt támadni próbálókat érte utol a baj. Andrea Dovizioso viszonylag hamar megelőzte csapattársát, ám csak néhány másodpercet töltött a vezető pozícióban, amikor elcsúszott a Ducatival és feladta a versenyt. Nem sokkal később ugyanerre a sorsra jutott a Lorenzo nyomában haladó Zarco is, kiesésével letörve a franciák lelkesedését. Egyébként is szokatlanul sok balesetet hozott a hétvége, a három kategória edzései és versenye során összesen több mint 100 esést számoltak össze, aminek okát sokan a pálya újraaszfaltozásában látták.

Miután kiesett előle az a két versenyző, akik a forma alapján a legnagyobb veszélyt jelenthették volna a győzelmére, Marquez elsuhant a lassan visszacsúszó Lorenzo mellett, és onnantól kezdve kényelmes előnnyel nyerte meg zsinórban harmadik futamát, a bajnoki tabellán alaposan ellépve mindenkitől. A dobogóra idén először Danilo Petrucci és a szezonnyitó után ismét Valentino Rossi állhatott még fel.

A Moto2-eseknél Francesco Bagnaia is hasonlóan nagy előnnyel vezet már újabb győzelme révén, míg a Moto3-ban az utolsó körök balesetei és az elsőként célba érő Fabio di Giannantonio időbüntetése végül Albert Arenas váratlan sikerét szülte.

A Francia Nagydíj végeredménye: 1. Marc Marquez (spanyol, Honda) 41:49,773, 2. Danilo Petrucci (olasz, Pramac Ducati) +2,3 másodperc hátrány, 3. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) +5,3 stb.

A világbajnokság állása: 1. Marquez 95 pont, 2. Vinales 59, 3. Zarco 58 stb