2024. március 28., csütörtök
ATLÉTIKA – LVIII. MAGYAR SZÓ-KUPA

Márton Anita pályacsúcsa

Márton Anita négyszer döntötte meg a torna női súlylökő rekordját (Dávid Csilla felvétele)

Márton Anita négyszer döntötte meg a torna női súlylökő rekordját (Dávid Csilla felvétele)

Anita és Németh Zoltán főszerkesztő-helyettes (Dávid Csilla felvétele)

Anita és Németh Zoltán főszerkesztő-helyettes (Dávid Csilla felvétele)

A hétvégén 58. alkalommal rendezték meg Zentán a Magyar Szó-kupát, melynek során három futószámban, illetve súlylökésben, kalapácsvetésben, diszkoszvetésben és gerelyhajításban mérték össze tudásukat a versenyzők.

A megmérettetés a 100 méteres síkfutás női futamával indult, pontban négy órakor, a hivatalos megnyitót követően pedig színre léptek a női súlylökők. A torna kétségkívül legnagyobb sztárja a fedett pályás világbajnok Márton Anita volt, aki négyszer döntötte meg a Magyar Szó-kupa pályacsúcsát, végül az ötödik körben szerzett 17.98 méternél állt meg, amely biztosította számára a győzelmet.

Nagyon örülök a rekordnak, még akkor is, ha jelenleg egy kisebb térdsérüléssel bajlódok. A felkészüléshez ideális körülményeket találtunk Zentán. Idén augusztusban sor kerül a berlini Európa-bajnokságra, arra próbáljuk időzíteni a formámat. Célként természetesen az első helyet tűztük ki, reméljük a legjobbakat – nyilatkozta lapunknak Anita.

Az említett tréner, id. Eperjesi László, zentai származású, 1992-ben költözött át Magyarországra, azóta Szegeden él. A kezdeti nehezebb időszak után 1994-ben tért vissza a sporthoz és a neveléshez, legismertebb tanítványát pedig 2001-ben fedezte fel.

Csoportkép a versenyzőkkel, szervezőkkel és bírókkal (Dávid Csilla felvétele)

Csoportkép a versenyzőkkel, szervezőkkel és bírókkal (Dávid Csilla felvétele)

A 400 méteres táv rajtja (Dávid Csilla felvétele)

A 400 méteres táv rajtja (Dávid Csilla felvétele)

Kissé csalódott, de talán telhetetlen is vagyok, mert szerettünk volna Anitával 18 méter felett lökni, de ez az eredmény is elfogadható. A sérülésével kapcsolatban jelenleg zajlanak a vizsgálatok, amint pontosabb képet kapunk róla, tudni fogjuk, hogyan folytassuk a felkészülést. Én azt hiszem, hogy ő ennél jóval többet tud, akár 20 méter feletti lökés is összejöhet, az pedig már biztosan érmet jelent, de az arany sem kizárt.

A Magyar Szó-kupát idén a Szerb Atlétikai Szövetség furcsa döntése alapján egy időben szervezték meg egy belgrádi és újvidéki versennyel, amely részben akadályozta a szervezők munkáját. Lálity Zsolt, a Zentai Atlétikaklub elnöke ennek ellenére elégedett, a körülményekből kihozták a maximumot.

A helyzeti előnyünkből adódóan a versenyzők között tudhattuk a világbajnok Márton Anitát, akinek ezúton is köszönjük a részvételt és a népszerűsítést. A zentai versenyzők közül Sóti Csillát tudjuk kiemelni, aki 100 és 400 méteren is sikeresen szerepelt, az előbbiben első, az utóbbi számban pedig második helyet zsebelt be. Ezek az eredmények biztatóak a másfél hónap múlva megrendezendő országos bajnokság előtt. Azt még feltétlenül meg kell említeni, hogy a közeljövőben nagyszabású felújítási munkálatok kezdődnek meg a stadionban, a futballpálya és a nézőtér mellett az atlétikai versenyszámokhoz szükséges részeket is renoválják. Az elkövetkező időszak szempontjából mindez nagyon lényeges, hiszen amint megfelelő állapotú a terep, színvonalasabb viadalokat tudunk szervezni.

A fentiekből tehát kiderül, hogy napilapunk kupáját is Anita érdemelte ki, és azt Németh Zoltán főszerkesztő-helyettes adta át neki.

Ifj . Eperjesi László az emlékserleggel (Dávid Csilla felvétele)

Ifj . Eperjesi László az emlékserleggel (Dávid Csilla felvétele)

GYŐZTESEK

Férfiak, 100 m: Sárkány Attila (Magyarország) 11,18. 400 m: Đorđević Tihomir (Vojvodina) 49,75. 800 m: Nikolić Marko (Aleksinac) 1:58.87. Gerelyhajítás: Todorović Đuro (AK Trim) 55,67.Kalapácsvetés: ifj. Eperjesi László (Zenta) 53,44. Súlylökés: Starčević Milan (Ruma) 14,88.

Nők, 100 m: Sóti Csilla (Zenta) 13.06. 400 m: Milutinović Tamara (Ruma) 59.36. Gerelhalyítás: Đurić Ivana (Elit) 48,12. Diszkoszvetés: Márton Anita (Magyarország) 57.88. Súlylökés: Márton Anita 17,98.