2024. április 24., szerda

Éjszaka az alkotás és a történelem jegyében

Ezúttal is igen nagy volt az érdeklődés a Múzeumok Éjszakája iránt

Szombaton országszerte több mint 40 településen mintegy 200 program keretébenszervezték meg a Múzeumok Éjszakáját. A látogatók 17 óra és hajnali 1 óra között tekinthették meg a múzeumok, galériák, kulturális intézmények kínálatát. Mindenki, kortól függetlenül, megtalálhatta a számára legérdekesebb programot.

ÚJVIDÉKEN

Az érdeklődők 15 helyszínen követhették figyelemmel a kiállításokat, tárlatokat, kulturális programokat és eseményeket. Az idei rendezvényen, amelynek a Győzelmek és győztesek volt a témája, az I. világháború végének 100. évfordulójára emlékeztek. A Vajdasági Levéltárban a XVII. és a XIX. század vége közötti térképeket, városi tervrajzokat, kataszteri kivonatokat mutatták be, ezenkívül Újvidék épületeinek tervrajzai is megtekinthetőek voltak. A Vajdasági Múzeumban Mi az újvidéki? kérdésre keresték a választ. Felsorolták mindazt, ami szerintük jellemzi az újvidékieket, például, hogy a gyermekek a Betaniján születnek, a polgárok a Halpiacra és a Strandra járnak. A múzeum átriumában Szeretitek a popzenét? címmel a Bajićevi slavuji gyermekkórus koncertezett, a Kortárs művészetek múzeumában pedig megszervezték Miloš Šobajić alkotóművész kiállítását. Alkotásaiban az erőszak, továbbá különféle konfliktushelyzetek fedezhetők fel alapmotívumként. A La Vista Galériában a vajdasági légi közlekedés történelmét mutatták be, amely 1913-ban, az I. világháború kitörése előtt kezdett fejlődni.

Miloš Šobajić kiállítása a Kortárs Művészetek Múzeumában (Dávid Csilla felvétele)

Miloš Šobajić kiállítása a Kortárs Művészetek Múzeumában (Dávid Csilla felvétele)

A Múzeumok Éjszakáján nemcsak a muzeális jellegű intézmények adtak otthont a rendezvénysorozatnak, hanem a Vajdasági Rádió és Televízió is zenei programokkal kedveskedett az érdeklődőknek. Az Újvidéki Rádióban a látogatók az Újvidéki Dzesszfesztivál előadóinak lemezeit hallgathatták meg az 1979 és 1988 közötti időszakból. Az újvidéki Milan Petrović Általános és Középiskolában megnyílt az Inklúzió, a művészi alkotás módszere – inklúzió a kreatív alkotáson és a képzőmészeten keresztül elnevezésű kiállítás, az újvidéki Művészeti Akadémia és a Milan Petrović Általános és Középiskola közös projektuma. A Múzeumok Éjszakája megfelelő alkalom volt arra, hogy a fogyatékossággal élők helyzetének támogatásával foglalkozó intézmények és szervezetek is bekapcsolódjanak a munkába, és hogy ilyen módon népszerűsítsék tevékenységüket. (lau)

SZABADKÁN

Huszonkilenc helyszínen várták kiállítások, programok a Múzeumok Éjszakáján a látogatókat. A legnagyobb érdeklődés a nemrégiben rendeltetésének átadott Zsinagóga iránt volt, amely most először nyílt meg a nagyközönség előtt. Fél hétkor, kapunyitáskor már néhány százan várakoztak, hogy lássák a hosszú évtizedek után ismét teljes pompájában tündöklő, szecessziós stílusú szakrális épületet, és egyre csak érkeztek az újabb látogatók. Az ünnepi istentiszteleten legalább 800-an vettek részt, és mire ez befejeződött, már ismét több tucatnyian várakoztak a Zsinagóga udvarán, hogy megcsodálhassák az épület belsejét.

Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke érdeklődésünkre elmondta, hamarosan egy egész héten át nyitva tart a Zsinagóga, hogy lássák, milyen ritmusban érkeznek a látogatók, és e tapasztalatok alapján véglegesítik majd a Zsinagóga Alapítvány ülésén a nyitvatartási időt.(m.k.)

Istentiszteleten a Zsinagógában (Mihályi Katalin felvétele)

Istentiszteleten a Zsinagógában (Mihályi Katalin felvétele)

Kérdésünkre, hogy meglepő volt-e ez az óriási érdeklődés, Szabados Róbert azt válaszolta, miután december 31-én befejeződött a felújítás kivitelezése, és március 26-án Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államfő átadta a Zsinagógát, majd május 7-én a tóratekercs is a helyére került, érthető, hogy a szabadkaiak látni szeretnék a világ legszebb zsinagógáinak egyikét, amely Szabadka egyik szimbólumává vált.

A Zsinagóga előtti parkolóban veteránautók kiállítása zajlott, de a Szabadkai Városi Múzeumban és a Múzeumok Éjszakája többi helyszínén is késő estig rengeteg érdeklődőt vonzottak a kiállítások, színes programok.

ZENTÁN

Pénteken este a múzeumok nemzetközi napja alkalmából megnyílt, a zentai sajtó múltját bemutató kiállítással vette kezdetét a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat. Pejin Attilának, a zentai Városi Múzeum történészének a Pártalan vad című kiállítása 1875 és 1953 között megjelent hetilapok történetét tárja az érdeklődők elé.

A Tisza-parti kisváros első, hivatalos sajtóorgánuma 1875-ben jelent meg, s ettől kezdve legalább két hetilap jelent meg egyidejűleg Zentán – ecsetelte Pejin az egybegyűlteknek, s elmondta azt is, hogy voltak, akik napilap elindításával is próbálkoztak, de ezt a szűk vásárlóréteg miatt nem tudták rendszeresíteni.

Pejin Attila Pártalan vad című kiállítása az 1875 és 1953 között megjelent hetilapok történetét tárja az érdeklődők elé (Horváth Zsolt felvétele)

Pejin Attila Pártalan vad című kiállítása az 1875 és 1953 között megjelent hetilapok történetét tárja az érdeklődők elé (Horváth Zsolt felvétele)

A kiállításon bemutatott hetilapok, illetve időszakosan megjelent újságok mellett a látogatók részletes betekintést nyerhetnek az adott kor életébe, illetve abba is, hogy a politika, a közéleti események miképpen fejtették ki hatásukat az adott kor sajtótermékeire, illetve újságíróira is. Szombaton a látogatók, az előző évekhez hasonlóan, délelőtt kilenc órától éjfélig tekinthették meg az állandó tárlatokat, a történelmi, régészeti és néprajzi gyűjteményt, valamint az időszaki kiállítást.

A délelőtti órákban a múzeum munkatársai a Gyermekbarátok Szervezetével a legkisebbek számára játékos foglalkozásokat is tartottak, este nyolc órakor pedig a családok számára rukkoltak elő meglepetésprogrammal. A rendezvénysorozat a késő esti órákban a zEtna internetes irodalmi folyóirat és könyvkiadó holdudvarához tartozó szerzők irodalmi estjével ért véget. A Városi Múzeum mellett a Múzeumok Éjszakáján a Stevan Sremac Emlékház állandó kiállítását is megtekinthették a zentaiak, és a zentai városháza tornyában lévő Zentai Csata Emlékkilátóba is szerveztek csoportos látogatásokat. (Hhzs.)