2024. április 25., csütörtök

Citromtortás lagzit csapott Harry és Meghan

Királyi pompa és modern zene a herceg és a hercegnő 37 millió eurós esküvőjén

Sussex hercege címet viselheti immár Harry herceg, amerikai felesége, Meghan Markle pedig a hercegnői titulust, miután a hétvégén házasságot kötöttek. Ezzel a brit monarchia modern kori történelmében először került elvált, afrikai–amerikai gyökerű amerikai állampolgár a királyi családba. A Windsorban tartott esküvő ötvözte az arisztokratikus pompát és a modern kor elemeit. A ceremónia után az ifjú pár nyitott hintóból üdvözölte az utcán az eseményre összegyűlt mintegy százezer fős tömeget.

Sussex hercegeként folytathatja életét Harry brit királyi fenség, aki szombaton házasságot kötött az egyesült államokbeli Meghan Markle színésznővel. A feleség ezzel szintén jogosult az Ő királyi fensége megszólításra és a Sussex hercegnője címet is viselheti. Markle az angol–brit monarchia történetében elsőként kapta ezt a titulust.

A címeket II. Erzsébet királynő adományozta nekik a monarchia hagyományaival összhangban. Harryt a Sussex hercege rang mellett a Dumbarton grófja és a Kilkeel bárója címmel is megajándékozta. Ezek jelképezik a brit korona fennhatóságát Skócia és Észak-Írország felett.

Harry herceg Károly walesi herceg, brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája. A brit trónöröklési sorban a hatodik helyen áll.

Amerikai menyasszonyával a London nyugati határában fekvő ősi királyi rezidencia, a windsori kastély Szent György kápolnájában esküdtek örök hűséget egymásnak hatszáz meghívott jelenlétében. A vendégek között volt a 92 éves királynő és 97 éves férje, Fülöp edinburghi herceg, valamint a film, a sport és a zene több világsztárja. 

A majdnem hatvan perces ceremóniát Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága vezette, s ő is adta össze a 33 éves Harryt és a 36 éves Meghant. Világszerte százmilliók kísérhették figyelemmel az eseményt, amelyet a helyszínről 79 ország televíziós stábja egyenes adásban közvetített. A Windsorban összegyűlt hatalmas tömeg kivetítőkön láthatta az eseményt.

TÍZ KOSZORÚSLÁNY ÉS APRÓD SEGÍTETT

Az udvari protokoll változásainak köszönhetően enyhültek a szigorú szabályok, s ennek köszönhetően a korábbi évtizedek majdhogynem komor hangulatú esküvőivel ellentétben ezúttal könnyed és vidám szertartásra került sor. A ceremónia ötvözte a hasonló jeles alkalmakra jellemző ősi királyi pompát és a modern kor elemeit. Ez már a templomi esküvőn is nyilvánvalóvá vált, amelynek részeként fellépett a The Kingdom Choir gospelkórus is, Ben E. King, az amerikai soul néhai klasszikusának Stand By Me című dalával.

Az esküvőn fontos szerepet kaptak Vilmos cambridge-i herceg és Katalin hercegnő gyermekei is. A hároméves Sarolta hercegnő koszorúslány, a hamarosan ötesztendős bátyja, György herceg pedig esküvői apród tisztségét töltötte be a hasonló feladatokat ellátó további nyolc társával együtt.

A templomot Harry herceg 1997-ben elhunyt édesanyja, Diana tiszteletére fehér rózsákkal díszítették fel. A dekorációból nem maradtak ki Meghan kedvenc virágai, a bazsarózsák sem.

Diana emléke más formában is jelen volt az esküvőn: a menyasszony csokrának a virágait a néhai hercegnő kertjében szedte Harry herceg. A menyegzőn pedig a kápolna egyik padsorában, ahol a királyi család tagjai ültek, egy helyet üresen hagytak Dianának.

AZ ÖRÖMAPA VETTE A MENYASSZONYRUHÁT

A hivatalos program szerint először Harry és esküvői tanúja, vagyis bátyja, Vilmos herceg érkezett a templomhoz. Őket Károly trónörökös és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő, majd a menyasszony édesanyja, Doria Ragland követte. II. Erzsébet királynő kicsit később lépett be a kápolnába, és végül – londoni idő szerint – 12 órakor Meghan Markle is megjelent a templom bejáratánál. Más-más ruhát viselt az egyházi ceremónián, majd az azt követő lagziban, amelyen már csak a meghívott vendégek és a családtagok vettek részt. A tradicionális és elegánsabb templomi darabtól eltérően a másik esküvői ruha már sokkal nagyvilágibb, szabadabb és merészebb kreáció volt.

Az áruk legalább ennyire merésznek mondható: a ruhakölteményekért ugyanis csaknem százezer fontot (114 500 eurót) pengetett ki a vőlegény családja. Az esküvő 32 millió fontra (37 millió euróra) becsült költségeihez képest ez azonban akár potom pénznek is tűnhet.

NEM MINDENBEN ENGEDELMESKEDIK

Az eredeti tervvel ellentétben azonban nem édesapja, Thomas Markle kísérte az oltárhoz a menyasszonyt, hanem leendő apósa, Károly herceg. Az apa nem tudott elmenni az esküvőre, mert mexikói otthonából a minap szívpanaszokkal kórházba vitték és megműtötték.

A ceremónia műsorrendje szerint Meghan házassági fogadalma is hiányosra sikeredett, mivel kimaradt belőle egy szokásos ígéret. Harry jövendőbelije a hagyományoknak megfelelően azt ígérte meg, hogy amíg csak élnek, szereti, tiszteli és védelmezi férjét, gyengédséggel is elhalmozza és hűséges lesz hozzá – ám engedelmeskedni nem feltétlenül fog neki. Meghan modern feleségként tehát azt már nem ígérte meg, hogy Harrynek élete végéig mindenben engedelmesen szót fogad.

POLITIKUSOKAT NEM HÍVTAK

Az idők változását jelzi az is, hogy személyében a brit monarchia modernkori történelmében először kerül elvált, afrikai-amerikai gyökerű amerikai állampolgár a királyi családba a trónutódlási lista egyik magas rangú tagjának hitveseként, az udvar és az uralkodó teljes jóváhagyásával. (VIII. Edward királynak 82 évvel ezelőtt még le kellett mondania a trónról és a koronáról, hogy az elvált Wallis Simpson amerikai állampolgárt feleségül vehesse.).

Az újdonsült hercegi házaspár a kápolnát elhagyva nyitott hintón végigkocsizott Windsor utcáin, s üdvözölte a köszöntésükre összegyűlt mintegy százezer embert. Sok rajongójuk már napokkal az esküvő előtt lefoglalta helyét a windsori kastélynál, s várták az ünnepséget, illetve azt, hogy láthassák a herceget és hitvesét.

A politikusok közül viszont nem jelent meg senki: egyikük sem kapott meghívót az esküvőre. A windsori kastély ősfás parkjában tartott ünnepségen ugyanakkor külön meghívóval vehetett részt 2640 személy, köztük száz iskolás, kétszáz jótékonysági dolgozó, a királyi ház személyzetének 530 tagja, 610 helybeli és több civil.

A PUBOK TÚLÓRÁZTAK

A pár citromos-bodzavirágos sziruppal ízesített esküvői tortáját – amelyet Claire Ptak kaliforniai séf készített el – azonban nem kóstolhatták meg, mivel az a szűk családi és baráti kör kétszáz tagja számára adott esti különfogadáson került az asztalra. Ajándékok helyett az ifjú pár azt kérte a vendégektől, hogy hét jótékonysági szervezet valamelyikének adakozzanak.

A népnek jutott viszont bőven az innivalóból. A Kensington palota, azaz Harry herceg londoni rezidenciája és hivatala közleményben tudatta: az újdonsült házaspár nagyon örülne, ha az emberek velük együtt ünnepelnének. Ennek megfelelően a hét végén Angliában és Walesben a szokásosnál két órával tovább, vagyis éjfél után egyig tarthattak nyitva a pubok.

HARMINCAN VIGYÁZTAK AZ IFJÚ PÁRRA

Windsor boltjaiban is felkészültek. Az üzletek polcai valósággal roskadoztak a Harry és Meghan arcával és nevével ellátott ajándék-, illetve emléktárgyaktól. A  Londontól 35 kilométerre található várost felkeresők vásárolhattak a pár képével díszített poharat, tányért vagy akár szurkolói sálat is. Az ünnepeltekről alkalmi bélyegsorozat is készült, amely iránt szintén nagy az érdeklődés. Előzetes számítások szerint az esemény csaknem 500 millió font (572 millió euró) bevételt hozott az Egyesült Királyság gazdaságának.

Az esküvőhöz kapcsolódó helyszíneken rendkívüli óvintézkedéseket vezettek be a hatóságok. A terrorveszély miatt rengeteg egyenruhás ügyelt a biztonságra. A város utcáit lezárták, rendőrök csoportjai pedig már napokkal az esküvő előtt bombakereső kutyákkal járőröztek mindenfelé. Harry herceget és menyasszonyát harminc elit katona védte.

Töretlen a monarchia népszerűsége

Töretlen a monarchia népszerűsége Nagy-Britanniában – derül ki abból a felmérésből, amelyet Harry herceg és Meghan Markle esküvője előtt készített a szigetország legnagyobb közvélemény-kutató hálózata, a YouGov. A válaszadók 69 százaléka mondta magát a királyság hívének és 21 százalék nyilatkozta, hogy nem támogatja a monarchia intézményét. A 18-24 év közötti lakosok 57 százaléka vallotta magát monarchiapártinak, az 55 év felettiek közül 77 százalék. A támogatók körében II. Erzsébet uralkodó a királyi család legnépszerűbb tagja, 92 százalékos támogatottsággal. Utána Harry herceg következik, népszerűsége 87 százalékos. Meghan a britek 58 százalékának rokonszenvét nyerte el, megelőzve apósát, Károly trónörököst, akit a megkérdezettek 52 százaléka kedvel. (Forrás: MTI)