2024. március 28., csütörtök
CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚ

Százezrek kaptak megerősítést a hitükben

Áder János magyar államfő is részt vett a 451. fogadalmi zarándoklaton

Százezrek gyűltek össze Csíksomlyónál a pünkösdi fogadalmi zarándoklati búcsú alkalmából, amelyre 451. alkalommal került sor Áder János magyar államfő és felesége, Herczegh Anita jelenlétében. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek szerint a csíksomlyói búcsú célja, hogy a zarándokok megerősítést kapjanak őseik hitében.

Hosszú, tömött sorokban érkeztek az emberek a csíksomlyói zarándoklati búcsúba. Előbb a kegytemplomhoz, onnan azután tovább mentek a hegynyeregbe, az ünnepi misére.

Zarándokok vonulnak haza a csíksomlyói búcsú befejezése után (Fotó:MTI)

Zarándokok vonulnak haza a csíksomlyói búcsú befejezése után (Fotó:MTI)

A zarándokok között külön köszöntötték Áder János magyar államfőt és feleségét, Herczegh Anitát. Az elnöki pár csak keveset gyalogolt, ám sokan nagy távolságokat leküzdve érkeztek a helyszínre. A 42 kilométerre fekvő Székelyudvarhelyről például több mint nyolcszázan gyalog mentek Csíksomlyóba.

A búcsú alkalmából bemutatott misén a szentbeszédet Marian Adam Waligóra lengyel szerzetes, a częstochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke magyarul mondta el. Az élet védelmének a mindenek fölöttiségéről beszélt. A több százezres tömeggel is elismételte azokat a szavakat, amelyeket Mária akkor mondott, amikor megtudta, hogy Isten fiát hordozza: „Istenem legyen nekem a te igéd a te szavad szerint”. Az idézett kijelentés az idei búcsú jelmondataként is szolgált. 

Mária megmutatta, hogy szereti az életet. Nyitott szívvel fogadta a hírt, hogy az isten fiának az anyja lesz. Elfogadta hivatását, azonosult vele, és amikor kellett harcolt a gyermeke életéért. Nem akart megszabadulni Jézustól, mint szükségtelen dologtól – hangoztatta. 
Waligóra arra figyelmeztetett, hogy a fejlett világ embere nem mindig cselekszik az isten akarata szerint. Példaként Alfie esetét hozta fel, akit áprilisban bírósági ítélet nyomán hagytak meghalni egy liverpooli kórházban. Felidézte: Ferenc pápa is próbált közbenjárni a kisfiú ügyében, s világszerte milliók tiltakoztak a halála miatt. Látjuk, hogyan lehet megölni egy gyermeket, pedig a kisfiúnak csak oxigénre, vízre és élelemre lett volna szüksége – mondta.

Szent Bernátot idézve kijelentette: „Máriára gondolva nem hibázol, vele kitartva nem veszel el, amikor ő védelmez, nem aggódsz, ahol ő vezet, nem fáradsz el, amikor az ő kegyelme veled van, célba érsz.”

Csíksomlyóra zarándokolva istenanya tekintetének az ajándékát kapja mindenki. A mai búcsús nap megmutatja, hogy a magyar hívők hol keresnek igazi segítséget, védelmet és oltalmat – fogalmazott, majd a himnusz szövegével kérte: Isten, áldd meg a magyart.

A mise kezdetén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek emlékeztetett arra, hogy az idei a 451. fogadalmi zarándoklati búcsú. Felidézte: egykor a székelyek megfogadták, hogy ha a szűzanya megsegíti őket őseik hitének megőrzésében, pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak Csíksomlyóra. A búcsú céljának nevezte, hogy a zarándokok megerősítést kapjanak őseik hitében.

Semjén Zsolt pedig lelki erőműnek nevezte a zarándoklatot a szentmise után. A magyar miniszterelnök-helyettes, aki évről évre visszajár Csíksomlyóba, kijelentette: az egyetemes magyarság gyülekezik ilyenkor ezen a helyszínen, hogy megerősödjön magyarságában és keresztény küldetésében.

Felidézte: a prédikáció az élet védelméről szólt, és ezt azért is fontosnak tartja, mert úgy látja, talán soha nem volt annyi fiatal a zarándokok között, mint az idén. Amikor ennyi fiatal van, különösen fontos a családalapítás kérdése, hiszen a magyar nemzet csak akkor tud megmaradni, ha gyerekek születnek, akik magyar nyelven, magyar kultúrában, magyar történelmi tudatban nőnek fel – fogalmazott. 
Semjén szerint Csíksomlyó Európának is üzen. Annak az Európának, amelynek a sebezhetősége abban áll, hogy elveszítette a keresztény identitását. A magyar politikus szerint éppen ezért tud az iszlám ellenállás nélkül benyomulni a kontinensre. 

A liturgia végére eleredt az eső, ám az egyetemes magyar ünnepet nem rontotta el (Fotó:MTI)

A liturgia végére eleredt az eső, ám az egyetemes magyar ünnepet nem rontotta el (Fotó:MTI)

„Csíksomlyónak az az üzenete, hogy akkor van megmaradás, ha megvan a kereszténységünk, a saját identitásunk, és az európai nemzetek büszkék az identitásukra. Ha a franciák büszkék, hogy franciák, a németek pedig arra, hogy németek, a lengyelek, hogy lengyelek, mi pedig arra, hogy magyarok vagyunk” – fogalmazott.

A miniszterelnök-helyettes úgy véli: a több százezres tömeg azt üzeni Romániának, hogy a magyarok meg akarnak maradni. „A saját szülőföldünkön jogunk van megmaradni” – fogalmazott. Megismételte: a magyarság semmi mást nem követel Erdélyben, mint azt, amit az erdélyi románok száz éve megígértek neki a gyulafehérvári nyilatkozatban. 

Pünkösd alkalmából a magyarországi katolikus, református és evangélikus egyházi vezetők ünnepi liturgia keretében emlékeztek meg a Szentlélek eljöveteléről. Ferenc pápa is szentmisét pontifikált a vatikáni Szent Péter-bazilikában, ahonnan azt üzente: a Szentlélek isteni erő, amely képes megváltoztatni a világot. Nem oldja meg helyettünk a problémákat, de bizalmat ad és segít, hogy ne fáradjunk bele az életbe, fiatalon tartja a szívünket – mondta. Pünkösd a keresztények harmadik legnagyobb ünnepe, amelyet húsvét után ötven nappal tartanak.