2024. április 19., péntek

Ötszázmillió dinár gyermekvállalásra

A népesedés helyzetének javítására az önkormányzatok egyedül vagy társulva is pályázhatnak

A demográfiai és a népesedési politikával foglalkozó miniszter közfelhívást tett közzé az önkormányzatok számára, s ez alapján a városok és a községek akár 10 millió dinárra is pályázhatnak majd a helyi népesedési politika javítása érdekében. Az illetéke minisztérium erre a célra az állami költségvetésből összesen 500 millió dinárt irányozott elő.

Mint Slavica Đukić Dejanović, a demográfiai kérdésekkel megbízott tárca nélküli miniszter kiemelte, minden önkormányzat egyforma eséllyel indulhat, azzal, hogy a pályázatban megfogalmazott projektum megvalósitási költségeinek 20 százalékát magának az önkormányzatnak kell állnia, miközben a legmagasabb pályázati összeg nem haladhatja meg a 10 millió dinárt. Ezeknek a projektumoknak az adott önkorrmányzatban elő kell segíteniük a gyermekvállalást.

A miniszter asszony rámutatott, hogy az idei pályázat nem zárja ki, hogy a szomszédos önkormányzatok közös projektumot dolgozznak ki, és együttesen vegyenek részt a pályázaton. Egyedüli kitétel, hogy az önkormányzatoknak rendelkezniük kell a saját költségvetésükben a projektum megvalósításához szükséges összeggel.

Slavica Đukić Dejanović kiemelte, a minisztérium által meghirdetett vissza nem térítendő összeggel azokat a gazdasági körülményeket szeretnék enyhíteni, amelyek egy gyermek felneveléséhez elengedhetetlenek, illetve a szülők munkaidejének alkalmazkodását könnyítik meg, csökkentik a szülőkre nehezedő nyomást, ugyanakkor népszerűsítik az egészséges életmódot, illetve hozzájárulnak a terméketlenségi mutatók enyhítéséhez.

Tavaly a minisztérium ugyanerre a célra 130 millió dinárt fordított, és ezzel az összeggel 15 önkormányzat népesedési politikáját támogatta. Miután a meghirdetett keretre jelentősen nagyobb volt az érdeklődés – 90 önkormányzat jelentkezett –, vagyis több, mint amennyit a meghirdetett összeggel támogatni tudtak volna, az idén jóval több pénzt fordítanak erre a célra.

– Ha három önkormányzat pályázik közösen, az igényelhető maximális összeg 75 milió dinár. Ha viszont négy vagy több önkormányzat fog össze ugyanabból a régióból, 100 millió dinárt is kaphatnak a közös projektum megvalósítására – emelte ki a miniszter asszony.

A közfelhívást a minisztérium ma tette közzé, pályázni azonban a közfelhívás Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított 20 nap elteltével lehet.