2024. április 24., szerda

A mezőgazdasági vásár a kiállítók szemével

Az új termékek és szolgáltatások bemutatása és az innováció terjesztése a cél

Kiváló terep új termékek bemutatására és a legújabb technológia feltérképezésére a 85. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár. Szakmai és kereskedelmi szempontból egyaránt kedvező lehetőség a vállalkozók számára a rendezvény – tudtuk meg a kiállítóktól.

KÖLTSÉGHATÉKONY TECHNOLÓGIA, MAGASABB HOZAM

– A vásár nélkül semmiképpen nem tudnánk piacon maradni, mivel több országból is érkeznek ide látogatók. Nagy az érdeklődés a hazai, szerbiai oldal felől is. Két éve sikerült Macedóniában viszonteladót találni a mezőgazdasági vásár által, de Horvátországra, Magyarországra is szállítjuk a termékeket – mondta Gulyás Szabolcs, az adai Satex cég ügyvezetője. A mezőgazdasági gépek gyártásával foglalkozó hazai vállalat hetedszer szerepelt a mezőgazdasági vásáron.

A rendezvényen a legkeresettebb termékeiket állítja ki, köztük olyan gépek is szerepelnek, amelyek minden termelő számára fontosak a munkálatok során.

A legnépszerűbb termékek a grubber, a rövid tárcsa és a cambridge henger (Fotó: Dávid Csilla)

A legnépszerűbb termékek a grubber, a rövid tárcsa és a cambridge henger (Fotó: Dávid Csilla)

– A legnépszerűbb termékeink közé a grubber, a rövid tárcsa és a cambridge henger. Ezek közül a grubber és a rövid tárcsa teljesen új technológiai eszköznek számít, legalábbis a szerbiai gazdák számára, de a nyugati országokban már több tíz éve használják. Nekünk is lassan át kell állnunk erre a rendszerre, hiszen mindez sokkal költséghatékonyabb, mivel magasabb hozamot tudunk elérni ezeket a technológiákat alkalmazva – ecsetelte Gulyás Szabolcs.

A hazai gazdák az újabb technológiák iránt is nyitottak. Az adai vállalat munkatársai igyekeznek közelebb hozni a gépeket a gazdákhoz.

– Személyesen is elvisszük a gépet, hogy a gazdák ki tudják próbálni, megismerjék a működési elvét, megkönnyítve ezáltal a döntést a mezőgépek kiválasztásakor – mondta a cég vezetője.

A vállalat az idén két új mezőgépet mutatott be a kiállításon. Minden évben újításokra törekszenek, a céget és a gépparkot illetően egyaránt – hangsúlyozta Gulyás Szabolcs.

– Otthon a gépparkunkat robothegesztővel bővítettük az idén. Festőkamra, CNC megmunkáló központok, vízvágó létrehozása is tervben van még ebben az évben, 2000 óta ugyanis fokozatosan fejlődik a vállalkozásunk. Hatvan százalékban külföldön értékesítjük termékeinket. Ez annak a jele, hogy gépeink megállják a helyüket a külföldi piacon is, immár hat éve dolgozunk külföldre is, az ár-érték arányt illetően sikereket érünk el. Az újabb termékek híre szinte szájról szájra terjed, mivel szomszéd a szomszéddal megbeszéli azt, hogy mit érdemes vásárolni. Évente 15 százalékkal nő a kereslet a gépeink iránt – mondta Gulyás Szabolcs.

FÜRDŐZÉS ÉS REKREÁCIÓ

Az újvidéki mezőgazdasági vásár kiváló lehetőség a különféle szórakoztató és rekreációs tartalmakat kínáló vállalatok számára is. A Magyar Nemzeti Kereskedőház kollektív kiállítási lehetőséget nyújt a vásáron megjelenő magyar vállalkozó partnerei számára a vásár idején. A kereskedőház idei kiállítói között szerepelt a kiskunmajsai gyógyhely is.

– Több éve megjelennek a fürdők kínálatai is a mezőgazdasági vásáron. Az újvidéki mezőgazdasági vásár a leglátogatottabb kiállítási forma és mindegy, hogy mi egy-egy vállalat profilja, fontos színtérnek számít. Nagyon sok az olyan látogató, aki teljesen más dolgot keres, és találkozik a különféle rekreációs helyek ajánlataival. Ez kiváló alkalom, hogy a tömeg felé szóljunk – mondta Kóczán László a Kiskunmajsa Gyógyhely képviseletében.

Hozzátette, hogy a sok magyarországi és a határ közelében elérhető fürdők közül a kiskunmajsai gyógyhely arról jellegzetes, hogy sokkal nagyobb szabadtérrel rendelkezik. Nincs olyan mértékű zsúfoltság, mint más helyeken, még nyári csúcsidényben sem. A szerb vendégek száma egyre növekszik, hiszen méltányos a különféle szolgáltatások díja.