2024. április 24., szerda

A cél a megelőzés

Ingyenes orvosi vizsgálatot tartottak vasárnap

A Köztársasági Egészségügyi Minisztérium támogatásával tegnap ismét ingyenes egészségügyi vizsgálatokat rendeztek országszerte. A kezdeményezés elsődleges célja a megelőzés, és ez volt a kilencedik akció.

Zentai Közkórházban is megtartották az ingyenes orvosi vizsgálatokat, amelyeken a páciensek ezúttal előzetes bejelentkezés nélkül vehettek részt. Dr. Vasas Mihály, az intézmény igazgatója a vizsgálatokat követően lapunknak nyilatkozva elmondta, három területet érintettek a preventív vizsgálatok, a vérben a koleszterin és a trigliceridek szintjét mérték, a kardiológián a vérnyomást, a pulzusszámot és az EKG-t, harmadikként pedig az anyajegyek dermatoszkópiai felmérését végezték.

Mindhárom esetben sok a rizikótényező, melyek jelentősen befolyásolják az egészségünket, ezért mindenkinek, de különösen az idősebb korosztálynak érdemes lenne időnként részt vennie ezeken az eseményeken. Ez alkalommal picit kevesebben látogattak el a kórházba, de még mindig jelentősnek mondható az érdeklődés, 161-en jelentkeztek.

Részletekkel egyelőre csupán a dermatoszkópiával kapcsolatban szolgálhatott az igazgató úr. Erről elárulta, mindenképpen érdemes volt megszervezni, hiszen három esetnél is felmerült a rák gyanúja. Ez azért jelentős, mert vélhetően még idejében észlelték őket, így ebből a szempontból ezek a páciensek rendkívül szerencsésnek mondhatók, mivel ebben a stádiumban még megelőzhető a betegség, később viszont katasztrofális bajokat okozhat.

Dr. Vickó Ferenc professzor, Szerbia egészségügyi államtitkára is ellátogatott az eseményre, akivel – azont túl, hogy végigkövette a vizsgálatokat – az igazgató úrnak sikerült a kórház ügyeiről is eszmecserét folytatnia.

Szabadkai Közkórház is az egyik helyszíne volt tegnap a Köztársasági Egészségügyi Minisztérium támogatásával rendszeresen megszervezett akciónak, amelynek keretében ezúttal is többféle ingyenes egészségügyi vizsgálat közül választhattak a páciensek.

A laboratóriumban, ahol koleszterin- és trigliceridszintet mértek, délelőtt fél tizenegy tájban épp nem volt páciens. A reggeli órákban szép számban fordultak meg itt a lehetőséggel élők. Mivel a vizsgálatok előtt nem szabad enni, kávét fogyasztani, a páciensek igyekeztek minél korábbi időpontban átesni ezeken a vizsgálatokon. A belgyógyászati rendelőben a kardiológiai vizsgálatokra az említett délelőtti időpontban csak néhányan várakoztak. Mint megtudtuk, itt is a korábbi időpontokban volt lényegesen több páciens, hisz a legtöbben a laboratóriumi vizsgálat után érkeztek ide. Az ingyenes melanóma-szűrővizsgálat lehetőségével is sokan éltek.

Újvidéken, a Vajdasági Klinikai Központban és az Újvidéki Egészségházban laboratóriumi ellenőrzés keretében mérték a koleszterin- és a trigliceridszintet.