2024. március 29., péntek

Alkotói pályázatok a zentai városnapra

Képzőművészeti vagy irodalmi alkotás, de fotó is lehet

A zentai önkormányzat a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központtal, a Zentai Történelmi Levéltárral és a Községi Idegenforgalmi Szervezettel együttműködve az idén is képzőművészeti, irodalmi és esszéíró, illetve fotópályázatot hirdet a város napja alkalmából – hangzott el a zentai önkormányzat tegnapi sajtótájékoztatóján. Perpauer Attila, a községi tanács oktatási és művelődési ügyekkel foglalkozó tagja elmondta, hogy a képzőművészeti és az irodalmi pályázatot Mátyás király udvarában jártam, az esszépályázatot Mátyás király Zentája címmel indították útjára, a fotópályázat pedig a Fény, árnyék, szín elnevezést viseli.

A pályázat ismertetése az önkormányzatban (Horváth Zsolt felvétele)

A pályázat ismertetése az önkormányzatban (Horváth Zsolt felvétele)

Hugyik Richárd, a művelődési központ igazgatója elmondta, hogy az irodalmi, képzőművészeti és esszéíró pályázaton részt venni óhajtó óvodások, iskolások, középiskolások és felnőttek a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ postacímére küldhetik el munkáikat, bővebb információt pedig a Városi Könyvtárban kaphatnak, s a versenykiírásból megtudható, hogy konkrétan milyen adatokat kell mellékelniük a pályázóknak. A képzőművészeti és az írott alkotásokat június 29-ig kell eljuttatni a szervezőkhöz. A verseny szakmai hátteréről a Zentai Történelmi Levéltár és a Városi Könyvtár gondoskodik – jegyezte meg az igazgató.

A Fény, árnyék szín fotópályázat elsődleges célja, hogy a megszokottól eltérő, meghökkentő, rafinált képek kerüljenek bemutatásra. A képeken a fény, az árnyék és a színek játéka kell hogy játssza a főszerepet, oly módon, ahogyan ezt ritkán láthatjuk. A pályázók legfeljebb 5, digitális technikával készült fotót küldhetnek be, a pályázati kritériumokat úgyszintén a kiírásban sorolták fel a szervezők. A nevezési lapok és a fotók beküldésének határideje augusztus 15-e. A beküldött képeket egy háromfős szakmai zsűri bírálja majd el, a legjobb fotókat ki is állítják.

Ifj. Fodor István, a zentai levéltár igazgatója elmondta, annak ellenére, hogy meglehetősen szerény segítséget tudnak nyújtani, intézményük szakkönyvtárában vannak olyan kiadványok (Zenta monográfiája és a város első írásos emlékének az évfordulója kapcsán megjelentetett Zenta 800 című könyvben található részletek), amelyek támpontot nyújthatnak a pályázóknak, de a témával kapcsolatban a levéltár munkatársaitól is segítséget kérhetnek az érdekeltek.

Laskovity Kornél, a Községi Idegenforgalmi Szervezet igazgatója szerint számukra is nagyon fontosak ezek a pályázatok, lényegesnek tartják, hogy a zentai gyermekek minél fiatalabb korban tisztában legyenek azzal, hogy mik is a város értékei, mi a legfontosabb a zentaiak számára, s lényegében ezzel a projektummal is a városnapi ünnepségsorozatot gazdagítják.