2024. április 20., szombat

Sakk a lelke mindennek

A palicsi Vigadóban és környékén ma minden a sakkról szól.  A Funchesstic! elnevezésű egész napos nemzetközi sakkfesztiválon 24 program várta a versenyzőket  és az érdeklődőket. Vajdaság és Magyarország számos településéről mintegy 800 gyerek és néhány száz szülő, tanár vett részt az egymást követő, illetve párhuzamosan zajló programokon.

A gyerekek és az őket kísérő felnőttek egyaránt nagyon élvezték a sakk népszerűsítését szolgáló játékos vetélkedőket, ügyességi feladatokat. Miközben a Vigadó emeleti nagytermében zajlott a nemzetközi sakkverseny, a teraszon sor került a népszerű Sakk Szimultán Show-ra, amelyen ez alkalommal a 13 éves, hetedik osztályos palicsi Berényi Nikolett játszott szimultánt 12 sakktáblán.  A majd három órán át tartó küzdelemben derekasan helytállt, hiszen mindössze néhány döntetlent és jóval több győzelmet könyvelhet el. Ellenfelei tehetséges fiatalok voltak: Varga Polyák Réka modell, Brezovszki Gergő hegedűvirtuóz, Kulcsár Ákos fiatal képzőművész, Dudás Norbert ifjú színész, közös sakktáblán játszott Kocsis Katalin, Kovács Pécskai Eszter és Cvitkó Beatrix, akik a képzőművészet terén ígéretes tehetségek, valamint a szimultán játszma részese volt Borbély Jácint, a zenede szólóének szakos diákja, Pletikoszity Dávid poszterművész, Kiss Árpád fotóművész, Bognár Nóra falmászó bajnok, Tóth Tamás, akitől az informatika és a matematika terén várhatunk sokat, Kőműves Emese, akit igazi polihisztornak tart környezete és Fogarassy Anna, aki a népdaléneklés terén jeleskedik. A szimultán sakkverseny műsorvezetői, showman-jei ez alkalommal is Brasnyó Zoltán és Zvekán Péter voltak.

Rózsa Zsombor fő szervező, ötletgazda és az Aragóniai Beatrix Sakk Klub minden évben tud újabbnál újabb programokat kitalálni. Idén ilyen volt  a Helló, felség!, amely a sakk stratégiai motívumait felhasználó műveltségi vetélkedő. A gyermekcsapatok  élén a kapitányi posztot Csík Mónika meseíró, lapunk lektora, újságírója, Szerda Zsófia újságíró, Krisz Rudolf magyarországi énekes és DJ Fejes töltötték be. A vetélkedőt a Csík Mónika vezette csantavéri diákcsapat nyerte meg.

Izgalmas faliújság is készült a Chess Press nevű újságszerkesztő realitynek köszönhetően Bíró Tímea költő, újságíró vezetésével. Idén is sor került fényképkiállításra, az ismert falmászó, Bognár Nóra mutatkozott be új oldaláról ez alkalommal.

Díjban részesült  Bodzsoni István, a Pannónia Alapítvány igazgatója, amiért a Pannon RTV évek óta támogatja a fesztivált. Rózsa Zsombor hangsúlyozta: segítők nélkül nem jöhetett volna létre a Funchesstic. Immár a Lego cég is a fesztivál hivatalos szponzorává vált. A rendezvény fő támogatója a Magyar Nemzeti Tanács.

Este 7 órától ingyenes Krisz Rudolf koncert várja az érdeklődőket.