2024. április 25., csütörtök

Kuvaszok a pályán

Hagyományos kutyakiállítást tartottak Kishegyesen

A közelmúltban Kishegyesen tartották meg a CAC Fajtakiállítást, ami egyben a VI. Kuvasz Klubkiállítás volt. Szebbnél szebb kutyák kerültek felvezetésre a kishegyesi labdarúgópályán. Idén összesen 29 ebet neveztek be, jórészt Szerbiából és Magyarországról, de német nevező is volt. Külön körökben bírálták a kanokat és a szukákat, a tenyészpárokat és a fiatal egyedeket. A fajta abszolút győztese címet azonban a szabályoknak megfelelően csak egyetlen kutyának ítélték oda. A fajtagyőztes ezúttal Homokpusztai Haramia Citerás, a szabadkai Isidora Miljković tenyészetéből. A legszebb felnőtt szuka ugyanebből a tenyészetből került ki, Homokpusztai Haramia Gita. A legszebb fiatal szuka Bácskai Betyár Mesés, Júlián Lóránd tenyészetének büszkesége, ő lett a BOS (Best of Sex), vagyis az összes szuka közül is a legszebb, míg a legszebb fiatal kan, Halasi Pásztor Nádor, Varga Zoltán Kiskunhalas-környéki tenyészetéből, az övé lett a legszebb tenyészcsoport is. Varga Zoltán eddig mind a hat kishegyesi fajtakiállításon megjelent ebeivel.

Kotlaš Sarnyai Zita a szervezők nevében elmondta, hogy Szerbiában évente csupán egy alkalommal szerveznek a kuvaszok tenyésztői számára önálló fajtakiállítást. Az idén Antal Ferenc ismert küllembíró osztályozta az egyedeket, aki maga is ismert tenyésztő. Szerbiában is egyre népszerűbb ez a hungarikumnak számító magyarfajta. A kishegyesi kiállításon itt volt a világelső Homokpusztai Haramia Gádzsó. A kutya a szabadkai Sinkovics Miljković Isidora kenneléből származik és Apró István tulajdona. Gádzsó sokszor versenyzett már Szerbiában és Magyarországon is, mindig szép eredménnyel. Szerbiai győztesként került ki Lipcsébe, és ott lett világbajnok 2017 őszén.

A specializált fajtakiállítás ezúttal is a Szerbiai Kuvaszklub és a kishegyesi Canis Ebtenyésztő Klub szervezésében zajlott, megszervezését az önkormányzat mellett a Big Chick, a Gebi, a Patos Kft., valamint az ebtenyésztők országos és tartományi szövetsége is támogatta.