2024. április 24., szerda

Harc a Krivajért

Ülésezett a kishegyesi községi képviselő-testület

Kishegyes község községi képviselő-testülete tegnap tartotta soron következő rendes ülését, amelynek több, mint 40 napirendi pontja volt. Zömében a községbeli intézmények számoltak be eredményeikről és terveikről, de emellett igen időszerű témákat is megvitattak a képviselők. Az ülés legfontosabb témája a község területén átfolyó Krivaja folyóhoz kötődik.

A falu gyöngyszeme lehetne, ha Topolyán nem szennyeznék (Lakatos János felvétele)

A falu gyöngyszeme lehetne, ha Topolyán nem szennyeznék (Lakatos János felvétele)

– Az önkormányzat mindent megtesz a Krivaja folyó szennyezésének megszüntetése érdekében. Egy hete elindítottunk egy aláírásgyűjtést, aminek igen szép eredménye van, a község területén több, mi 2300 aláírás gyűlt össze. Az emberek megértették, hogy mit szeretnénk csinálni. Ki kell még hangsúlyoznom, hogy a hétvégén a bajsai és a topolyai helyi közösségekből is várunk aláírásokat. Az aláírásokkal és a képviselő-testület által elfogadott határozattal Marko Lazić polgármester fel fogja keresni a tartományi környezetvédelmi titkárságot, a mezőgazdasági minisztériumot és a környezetvédelmi minisztériumot. Mindhárom intézménybe eljuttatjuk ezeket az aláírásokat és követelni fogjuk, hogy a Krivaja folyó szennyezése mihamarabb érjen véget. Kiemelném, hogy az önkormányzat és a kishegyesi polgárok nem felelősöket keresnek, nem arra kíváncsiak, hogy ki, hol és mennyire szennyezi a folyót. Egyetlen kérésünk van: a Krivaja szennyezése minél hamarabb szűnjön meg, és a vízminőség térjen vissza a 40 évvel ezelőtti szintre – nyilatkozta lapunknak Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke. Szűgyi arról is beszámolt, hogy az aláírásgyűjtés magánkezdeményezésre indult el, de az önkormányzat úgy érezte, hogy kötelessége beállni mögé. Ezzel az akcióval az önkormányzat kimeríti azokat a lehetőségeket, amiket törvényes keretek között meg lehet tenni a szennyezés megállítása érdekében.

– Bizakodom benne, hogy az akciónak lesz látszata és visszhangja. Abban is bízom, hogy hamarosan javulást látunk a Krivaja folyóval kapcsolatban – fejezte ki reményét Szűgyi.

A Krivaja folyóra vonatkozó határozat mellett a kkt-elnök még három napirendi pontot emelt ki.

– A testület megalakította a helyi antikorrupciós terv megvalósítását követő bizottságot. Ez egy háromtagú munkatestület, amely felügyelni fogja, hogy a terv megvalósuljon. Foglalkoztunk a község területén lévő mezőgazdasági földek védelmével, rendezésével és használatával is. Magyarán mondva, az állami földek bérbeadására vonatkozóan fogadtunk el határozatot. A mezőgazdasági minisztérium elfogadta az erre az évre benyújtott tervünket, és ez alapján bérbe tudjuk adni az állami földeket. Határozatot fogadtunk el az esővíz összegyűjtésére és elvezetésére vonatkozóan is. Ez egy szabályzat, ami még korábban nem volt a községben – mondta Szűgyi.

Amint már említettük, a napirendi pontok többségét, szám szerint 28-at, a községi költségvetés felhasználóinak a 2017-es évi beszámolói és idei munkatervei tették ki. A kkt elfogadta a Kishegyesi Könyvtár, a Dr. Márton Sándor Egészségház, Topolya és Kishegyes Községek Szociális Központjának, a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének, Kishegyes Község Turisztikai Szervezetének, Kishegyes Község Ifjúsági Irodájának, a szabadkai Regionális Hulladéltároló Kft.-nek, a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézménynek, a Szabadkai Történelmi Levéltárnak, a Komunál Közvállalatnak, valamint a kishegyesi, a bácsfeketehegyi és a szeghegyi helyi közösségek beszámolóit és terveit.