2024. április 20., szombat

A közösség igazi embere volt

Keszég Károlyra emlékeztek és kihirdették a 19. Közegellenállás Riportpályázat eredményeit

Egykori munkatársai, barátai és tisztelői Keszég Károlyra, az egykori Napló szabadelvű politikai hetilap 20 évvel ezelőtt elhunyt főszerkesztőjére emlékeztek szombaton a padéi temetőben. A hagyományos gyászmise után, a vajdasági magyar újságírás legendás személyisége sírjánál Juhász Attila, Keszég egykori kollégája és barátja mondott alkalmi beszédet. A kora esti órákban a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör épületében Retek László helybéli festőművész kiállításának a megnyitójával, majd alkalmi kultúrműsorral folytatódott a megemlékezés, és kihirdették a 19. Közegellenállás Riportpályázat eredményét is.

A díjazottak: Kónya Kovács Ottilia, Fehér Márta és Szerda Zsófia (Horváth Zsolt felvétele)

A díjazottak: Kónya Kovács Ottilia, Fehér Márta és Szerda Zsófia (Horváth Zsolt felvétele)

– Keszég Károlyra emlékezve az ember nemcsak az emlékét őrző Közegellenállás riportpályázatra gondol, hanem egyfajta „közösség-ellenállásra” is, hiszen Keszég abban a korban élt fiatalon, amikor az ember a közösségéért nagyon sokat tehetett, és ő nagyon sokat tett – emelte ki napilapunknak adott nyilatkozatában Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és a legendás újságíró évfolyamtársa, aki egyben azt is hangsúlyozta, hogy Keszég elsősorban újságírónak vallotta magát, de a közösség igazi embere volt.

Az egykori Napló főszerkesztőjének emléke és hitelessége nemcsak példát tud mutatni, s elsősorban szülőfalujának, Padénak kell leginkább éreznie azt az elkötelezettséget és elszántságot, amit Keszég Károly képviselt, s amelyre most, a 21. században oly nagy szüksége van a délvidéki magyar közösségnek – ecsetelte az MNT elnöke.

A riportpályázatra beérkezett pályamunkákat a Tóth Lívia, (7 Nap), Klemm József (Újvidéki Rádió) és Juhász Attila magyar nyelv és irodalom szakos tanár bírálta el, s mint már korábban napilapunk is beszámolt róla, Fehér Márta Esély nélkül című riportját találta a legjobbnak, Szerda Zsófia ...Este van, este van, ki-ki nyugalomban című riportja pedig a második díjat érdemelte ki. A megosztott harmadik díjat pedig Kónya Kovács Ottilia ( Új környezetbe kerülve – szép korúként) és Cvetanović Márta (Testvérek lettünk) érdemelte ki.

Az első díjas Fehér Márta egy roskadozó házban, nagyon nehéz körülmények közepette élő, két gyermekét egyedül nevelő édesanyáról készített riportot. A 7 Nap munkatársaként dolgozó szabadkai újságírónő napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy riportjával el szeretné érni, hogy ennek nyomán esetleg történne is valami Vajdaságban. A házukban víz sincs, s a nyolcosztályos iskolát elvégzett anya, a két gyermek nevelése mellett nagyon nehezen talál munkát.

A beérkezett riportokat Juhász Attila összegezte napilapunknak. Többek között elmondta, hogy az idén nagyon kevés pályamű érkezett a pályázatra, és ezek között is több olyan volt, amelyeknek a szerzői műfajt tévesztettek. A zentai magyar nyelv és irodalom szakos tanár, a Napló egykori munkatársa szerint a riportpályázat megszervezése azért lényeges, mert a mai sajtóból már szinte háttérbe szorult, s egy újságírónak manapság ideje és módja sincs egész heteket dolgozni egy témán, s az olvasók is sokkal dinamikusabb dolgokat igényelnek.