2024. március 29., péntek
26 NAP A FOCI-VB-IG

Zabivaka, a kabalafigura

A Zabivaka névre keresztelt farkas lesz a június 14-én rajtoló oroszországi labdarúgó-világbajnokság kabalafigurája. A farkas a több mint egymillió szurkolói szavazat 53 százalékát kapta, megelőzve egy tigrist (27 százalék) és egy kandúrt (20 százalék). A győztest 2016 októberében, egy élő televízió-műsorban hirdették ki, a műsor vendége volt a brazilok korábbi világbajnok futballistája, Ronaldo is. A fehér és barna szőrű Zabivaka, amelyet egy tanuló, Jekatyerina Bocsarova tervezett, egy kék ujjú, „Russia 2018” feliratú fehér pólót, valamint egy piros rövidnadrágot visel, ezek adják ki az orosz nemzeti zászló színeit.

A futball-világbajnokságoknak az 1966-os, angliai torna óta van kabalafigurájuk, akkor a Willie névre keresztelt oroszlán népszerűsítette az eseményt.

Mégis utazhat a doppingszakértő

Mégis beutazhat Oroszországba a foci-vb idejére Hajo Seppelt, a német ARD televíziós csatorna doppingszakértő újságírója. Seppelt annak következtében került fel a nemkívánatos személyek listájára múlt pénteken, hogy korábban több dokumentumfilmet készített, illetve cikket írt a kelet-német, valamint a kínai, a kenyai és az orosz doppingolási szokásokról. Heiko Maas német külügyminiszter minapi bejelentése szerint azonban mégis elutazhat a szűk egy hónap múlva kezdődő vb-re. Az újságíró vízumának kérdése azt megelőzően merült fel, hogy XXXmúlt tegnap Szocsiban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár.

Súlyosan megsérült a marokkói csatár

Rasid Aliui kilencszeres marokkói válogatott középcsatár combizomszakadás miatt biztosan nem léphet pályára a labdarúgó-világbajnokságon. A francia Nimes 25 éves játékosa múlt pénteken, a másodosztály utolsó fordulójában sérült meg, ezért meg kellett operálni. A hírek szerint hónapokig nem futballozhat. Aliui a válogatottban eddig kétszer volt eredményes, a Ligue 2 elmúlt idényében pedig 17 gólt szerzett. Marokkó az Európa-bajnok portugálokkal, valamint a spanyolokkal és az irániakkal szerepel azonos vb-csoportban.