2024. április 25., csütörtök

Letette esküjét Milo Đukanović új montenegrói államfő

Beszédében kiemelte, hogy Montenegró felelős őseinek, akik megalapozták a jelenlegi állam alapjait, de utódainak is, akik a jövőben az elért eredményeket élvezhetik. Emlékeztetett arra, hogy 2006-ban az ország visszanyerte függetlenségét, és azóta is folyamatosan fejlődik, minden évben gazdasági fejlődést és bővülést tud felmutatni, számos reformintézkedést hajtott végre, és ezzel elérte, hogy a NATO felvegye a tagjai közé, valamint kiérdemelte, hogy az Európai Unió következő tagországává váljon.

Ígéretet tett arra elnökként a gazdasági fejlődés mellett áll majd ki, támogatja az oktatás és a kultúra fejlesztését, valamint minden lehetséges módon segíti az ország európai integrációját, illetve azt, hogy minél több külföldi befektető érkezzen az országba. Megfogadta azt is, hogy igyekszik felszámolni a megosztottságot az országban, amely főként a politikában jelenik meg, de a vallás terén is tapasztalható.

Emlékeztetett arra, hogy Montenegrónak nincsenek nyitott kérdései egyetlen szomszédos országgal sem, és jó kapcsolatokat ápol az Európai Unió országaival is, ő pedig elnökként ezeknek a kapcsolatoknak a további javításán dolgozik majd. Kitért mindazonáltal arra, hogy az országnak nem ígéretekre van szüksége, nem kell az sem, hogy Brüsszel 2025-ös csatlakozási dátumot tűzzön ki, Podgorica kiérdemelte, hogy az EU tagországává váljon, és ígéretek nélkül is folytatja a megkezdett reformintézkedéseket.

A Szocialisták Demokratikus Pártjának elnöke az áprilisi elnökválasztáson a voksok közel 54 százalékát szerezte meg.

Đukanović 27 éve, 29 éves kora óta vezeti az országot. Hat mandátumban miniszterelnökként, egyszer pedig köztársasági elnökként állt Montenegró élén.