2024. április 19., péntek

Rendhagyó tanóra seregély fiókákkal

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület már megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a gyerekek és a fiatalok környezettudatos nevelésére, valamint arra, hogy ez a korosztály minél jobban megismerje saját környezetének élővilágát. Akcióik során egyebek mellett erre is összpontosítanak, így nem csak a nyári táborukban, hanem az év más időszakaiban is igyekeznek minél több olyan programot szervezni, amelyek segítségével a gyerekek behatóbban megismerkedhetnek azokkal a növényekkel, állatokkal, amelyek a közvetlen környezetükben élnek.

Május 15-én a Nikola Tesla Általános Iskola harmadik osztályos tanulói látogattak el az Arcus Környezetvédő Egyesület irodájának udvarára, ahol Sihelnik József és Harkai Ákos a bennünket körülvevő élővilágról tartott rövid, interaktív előadást. Ezt követően az egyesület udvarán kihelyezett madárodúk egyikében kikelt seregély fiókákkal ismerkedhettek meg a diákok. A seregély (Sturnus vulgaris) gyakori madárfaj, ami a városokban is nagy számban megtalálható. A számukra kihelyezett odúkban, de természetes odúkban is, nagy szeretettel fészkel, mint ahogyan minden olyan helyen, ahová befér, például ereszek alá, vagy falak repedésébe is.

Az egyesület udvarán kihelyezett mesterséges odúban hat seregély fióka látta meg a napvilágot. Közülük egy sajnos elpusztult, így a gyűrűzési bemutatón öt fiókára került ornitológiai jelölő gyűrű.

Sihelnik József, az egyesület ornitológiai szakcsoportjának vezetője elmondta a bemutató alkalmával, hogy miért fontos a madarak tudományos célú jelölése, milyen információkhoz juthat ezen tevékenység által a tudomány. A gyűrűzési bemutató végeztével a mesterséges odút visszahelyezték a fára, és az öreg madarak nyugodtan folytathatták fiókáik etetését.

A program során a gyerekek érdekes információkkal gazdagodhattak, amelyekkel kiegészíthetik az iskolában szerzett tudásukat, és remélhetőleg a továbbiakban figyelemmel kísérik majd a környezetük élővilágát.