2024. április 19., péntek

Négy kiállítás és számos kísérőrendezvény

Szombaton este ingyenesen látogatható a Szabadkai Városi Múzeum
Hulló István (Fotó: Patyi Szilárd)

Hulló István (Fotó: Patyi Szilárd)

Szombaton tartják a Múzeumok Éjszakája nevű rendezvénysorozatot. Ebből az alkalomból a Szabadkai Városi Múzeum is számos színes programmal várja az érdeklődőket, amelyekre a belépés ingyenes. A múzeum programjáról, és az intézményben folyó munkáról Hulló Istvánt, a múzeum igazgatóját kérdeztük.

Milyen kiállításokat lehet megtekinteni a múzeumban és milyen kísérőrendezvényekkel várják az érdeklődőket?

A bukovinai székely hétköznapok kellékei a múzeumban (Fotó: Patyi Szilárd)

A bukovinai székely hétköznapok kellékei a múzeumban (Fotó: Patyi Szilárd)

– Az érdeklődők négy kiállítást tekinthetnek meg a múzeumban, köztük a Vajdasági Magyar Képtárat és Vojnich Oszkár állandó kiállítását. Ez utóbbi már 2014 óta megtekinthető, de még mindig nagyon népszerű. Ezek mellett van egy nagyon ritka és értékes kiállításunk, amely Falkoner Ferenc budai festő egyházi jellegű képeit mutatja be. Ezek a képek magyarországi és vajdasági templomokból kerültek a múzeumba, restauráltunk és díszkerettel láttunk el őket. Ez a kiállítás a bajai múzeummal együtt megvalósult nagy projektum része. Új kiállításunk A bukovinai székelyek Bácskában címet viseli, amely néprajzi jellegű, és az 1941 és 1944 között itt élő székely telepesek életét mutatja be. A látogatók itt többek között megtekinthetik azokat a fafaragványokat, amelyek a nagyfényi vasútállomásról kerültek Magyarországra és jelenleg a szekszárdi múzeum tulajdonát képezik. A városháza alatti emléktárgyboltunkban Vékony Irén A síkság színei című képkiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítások mellett számos kísérőrendezvényünk lesz. A Rhythmical Dance Club flashmobot fog tartani az est folyamán, továbbá folyamatosan lesznek játszóházak a múzeumban. A múzeum udvarában koncerteket tartunk, ahol a FEMINA VOX női kórus és a The sPark zenekar ad koncertet. Külön kiemelném, hogy a múzeum április 24-én ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját. Ebből az alkalomból készült egy dokumentumfilm az intézményünkről. Ezt a filmet egész este egy külön kialakított moziteremben fogjuk vetíteni.

A látogatók többsége a kiállításokon keresztül találkozik a múzeum munkájával, ezenkívül milyen tevékenységek folynak ebben az intézményben?

A 2014-ben megnyílt Vojnich Oszkár kiállítása továbbra is népszerű (Fotó: Patyi Szilárd)

A 2014-ben megnyílt Vojnich Oszkár kiállítása továbbra is népszerű (Fotó: Patyi Szilárd)

– A múzeum, mint közintézmény, a kiállítások révén ad képet magáról, de az igazi múzeumi munka a raktárakban, a dolgozószobákban, az irodákban folyik. Fontos mindennapi munkánk a múzeumban található dokumentumok digitalizálása, valamint a tárgyak rendszerbe vétele, ami fényképezéssel indul, majd a tárgy történetének leírása követi, attól függően, hogy tudjuk-e a tárgy származását. Ez időigényes munka. A múzeumi mindennapok része a tárgyak állagának megőrzése, restaurálása, konzerválása, hogy az idő ne tegye tönkre. Emellett több egyéb projektum megvalósításában is részt vesznek a múzeum munkatársai. Jelenleg három nagy határon átnyúló projektumunk van, több tízezer euró értékben. Meg kell említeni a kiállítások előkészítését is. Egy szerzői kiállítás elkészítése rengeteg kutatással és anyaggyűjtéssel jár, néha tárgyvásárlás is szükséges hozzá. A régészeti osztály ásatásokat, a természeti osztály pedig terepi kutatásokat végez. A művészeti osztály is folyamatosan terepen van, festményeket vásárol, vagy éppen düledező templomok festményeit dokumentálja. Egy látványosabb kiállítás közben számos feladat vár a múzeum munkatársaira, többek között kísérő előadásokat kell szervezni és megtartani, a játszóházak esetében pedig a pedagógiai jellegű feladatot is el kell végezni. Mint látjuk, a múzeumban jelentős tudományos munka folyik, ehhez kapcsolódóan kötelező a publikálás, minden évben meg kell jelentetni a múzeumi évkönyvet, illetve a kiállításokat kísérő katalógusokat is a múzeum dolgozói írják. A múzeum feladata továbbá a turisták idegenvezetése. Mi mutatjuk meg a városba látogatóknak a városháza kilátóját is. Itt jegyezném meg, hogy a múzeum minden turisztikai kínálatban megjelenik. Ezzel nagyon elégedettek vagyunk, jelentős bevételt jelent számunkra.

Várható-e Szabadka múltjára vonatkozó kiállítás megnyitása a közeljövőben?

Falkoner Ferenc budai festő egyházi jellegű képei (Fotó: Patyi Szilárd)

Falkoner Ferenc budai festő egyházi jellegű képei (Fotó: Patyi Szilárd)

– A Szabadka múltjára vonatkozó anyag java része a múzeumban található. Itt vannak a régészeti leletek, művészettörténeti vonatkozások. Nagy anyagunk van a népi életről és a folklórról. Különösen érdekes a szabadkai világutazók gyűjteménye, amelynek része Vojnich Oszkár gyűjteménye is. Sajnos a gazdag helytörténeti anyagból még nem sikerült egy állandó tárlatot készítenünk, hogy bemutassuk városunk helytörténetét, mert a döntéshozók részéről nincs kellő megértés. Ebben a tekintetben inkább az uniós pénzekben bízok, de két éven belül még biztos nem lesz helytörténeti kiállítás intézményünkben.