2024. március 28., csütörtök

A Zsinagóga várja látogatóit

Huszonkilenc helyszínen rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját

Szombaton este 17 órától hajnali 1 óráig összesen 29 helyszínen tartják meg a Múzeumok Éjszakáját Szabadkán és Palicson. Ezt a rendezvényt az országban először 2005-ben tartották meg Belgrádban. Az elmúlt évben már hatvan helységben rendezték meg, több mint kétszáz helyszínen, s az esemény mintegy félmillió látogatót vonzott. A Múzeumok Éjszakája idei programját pénteken a városházán megtartott sajtótájékoztatón ismertették.

Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy idén a Múzeumok Éjszakája két párhuzamos rendezvényt foglal magában.

Sanja Prijić, Miroslava Babić és Hulló István (Fotó: Patyi Szilárd)

Sanja Prijić, Miroslava Babić és Hulló István (Fotó: Patyi Szilárd)

– Az egyik rendezvényt a muzeális jellegű intézmények szervezik, az ICOM világszervezet (International Council of Museums – Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) védnöksége alatt és a szerb művelődési minisztérium támogatásával. Szabadkán három ilyen intézmény van: a városi múzeum, a Kortárs Galéria és a dr. Vinko Perčić Képtár. A másik rendezvény a Noć Muzeja (Múzeumok Éjszakája) nevű szervezet védnöksége alatt kerül megrendezésre – mondta Holló István. Hozzátette, hogy a muzeális jellegű intézmények mottója Múzeumok kapcsolódása, míg a másik rendezvény mottója a Győzelmek és győztesek, amely az I. világháború végének idei jubileumára utal.

Sanja Prijić, a Palicsi Park Kft. marketingmenedzsere a szombat esti palicsi eseményeket ismertette. A településen öt helyszínen – a Szabadkai Városi Könyvtár palicsi fiókkönyvtárában, a Férfistrandon, a Nagyteraszon, az Abbázia Moziban és a Prezident Hotelben – szerveznek programokat. Ezek közül kiemelkedik az Abbázia Mozi, amely a felújítás óta először tárja ki ajtaját a közönség előtt. A moziban az érdeklődők történelmi filmeket és dokumentumfilmeket tekinthetnek meg a vajdasági filmművészet hőskorából.

Szombaton este 18.30 és 23 óra között látogatható lesz a Zsinagóga (Fotó: Gergely Árpád)

Szombaton este 18.30 és 23 óra között látogatható lesz a Zsinagóga (Fotó: Gergely Árpád)

Miroslava Babić, a városi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja, a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy szombaton este 18.30 és 23 óra között látogatható lesz a Zsinagóga. 19 órai kezdettel ünnepi istentiszteletet tekinthetnek meg az érdeklődők.

– Minden férfi látogatót arra kérünk, hogy hozzon magával fejfedőt, legyen az kalap vagy sapka, mert csak fedett fővel lehet belépni a zsinagógába – figyelmeztetett Miroslava Babić.

A Múzeumok Éjszakája alatt minden helyszínen kapható lesz a rendezvény részletes műsorfüzete, amelyben minden program megtalálható.