2024. április 19., péntek

Rákíván

A megkíván igét hagyományosan tárgyi vonzattal használjuk, az újabb keletű rákíván igének viszont inkább -ra, -re ragos vonzata van: Ne ijedjen meg, ha váratlanul vendégek érkeznek, vagy egyszerűen csak rákíván valamire. – Reggel nem szólnak rá, hogy mikor keljen fel, kedve szerint főz, akkor eszik, és azt, amire rákíván, amikor megéhezik. – Valóban rákíván az ember a levesre, főleg, hogy mindenhonnan előbukkannak a gőzölgő leveses fotók. – Ha mégis így tesz, és rákíván hasonló finomságokra, jöjjön el Szombathelyen a kámoni bisztróba. – Ez az a szög, ahonnan nézve rákíván az ember a háromdobozos formájú szedánra, még ha ilyen kicsi is. – Akinek régi Vespája van, egy idő után vágyni fog egy újra, akinek új van, rákíván egy régire. – A történet Hongkongban játszódik, ahol egy srác egyszer csak rákíván egy kis csokira. – A gyöngyöző, szakértői és végeérhetetlen színpadi Endrődy-tirádák után valószínűleg úgyis mindenki rákíván egy kis pálinkára. – Van úgy, hogy az ember rákíván a hazai ízekre… – A kemény mínuszokban rákíván az ember egy könnyed, de mégis meleg kiegészítőre. – Ugye, hogy az ember rákíván tőlük azonnal egy ilyen gyönyörű, nagy munkára? – Ettől függetlenül hátha valaki rákíván Norvégiára. – Van persze az a hangulat, amikor rákíván az ember egy brazil szappanoperára is…

Bizonyos esetekben nincsen kifejtve a vonzat, csak oda lehet érteni: A gyerek akkor veszi el az almát, amikor rákíván, megéhezik. – A meglehetősen terebélyes gépet körbejárva rendesen rákíván az ember. – Az is rákíván, aki nincs érte odáig. – Ő is olyan, hogy ha tudja valamiről, hogy jó, rákíván, akkor is, ha semmi szüksége rá. – Jelenleg ez olyan, mint a meki/kínai büfés gyorskaja, időről időre rákíván az ember. – A külsőre sem lehet panasz, már első pillantásra is rákíván az ember. – Az is rákíván, aki nincs érte odáig.

Ahogyan a kíván igével kifejezett állítmánynak is lehet elvont dolog az alanya, a rákíván sem mindig személlyel van kapcsolatban, hanem testrésszel, állattal, dologgal: Gondoltál már arra, hogy néha a szemed is rákíván egy kis masszázsra, hogy a szemkörnyéki területnek is szüksége lehet külön ápolásra. – Amúgy is, a masszív ellenállással bíró rézlemezek sora után a művész keze rákíván valami könnyedebb technikára. – Ezek bitang jó dolgok, de néha az ember szája rákíván valami többre. – Tévhit él erről az apró lényről, amely nem elégszik meg a vadmadarak és állatok kínált terített asztallal, hanem az emberekre is rákíván. – A fotós feladat hozza a kiadványos munkát, ami ezernyi más affinitásra is rákíván. – Magyarul még nem jelentek meg az emlékiratai, hátha valamelyik kiadó rákíván, és megveszi tőle.