2024. április 24., szerda
ÚJVIDÉKI EGYETEM

Tárlat a szerb tanítóképzésről

A szerb oktatástörténetben Zombor város a szerb oktatás és a szerb tanítók városa, mert az intézményes szerb nyelvű tanítóképzést először 1778. május 1-jén a helybeli normaiskolában szervezték meg. Az iskolavezető, Avram Mrazović, előbb Bécsben, Johann Ignaz Felbiger iskolájában megismerte a Felbiger-módszert, majd a normaiskolai követelményeknek megfelelően képezte a szerb nemzetiségű tanítókat. Az első években a normaiskolában a keresztény erkölcs értékeit ápolták: a tantárgyak nagyobb része az ortodox valláshoz kötődött, a tantárgyak kisebb részét pedig a didaktika és az oktatás modern elvei alapján tanították. Így nemcsak megőrizték a diákok nemzeti identitását, hanem az egyetemes emberi haladás iránt elkötelezett értelmiségivé is nevelték őket.
A normaiskola 1811-ben geopolitikai okokból megszűnt, de már a következő évben, 1812-ben Szentendrén megszervezték a preparandiját, a szerb egyházi tanítóképzőt, amelyet 1816-ban Zomborba költöztettek. A tekintélyes, megbecsült tanítóképző padját számos olyan neves személy koptatta, aki később a szerb kultúrában, oktatásban, szellemi és társadalmi életben aktívan tevékenykedett. Ennek az intézménynek a munkáját a zombori Pedagógiai Kar folytatja, és a normaiskolát az Újvidéki Egyetem a közvetlen elődjének tartja.
A tartományi székvárosban, a Dr. Zoran Đinđić utca 1. alatti Újvidéki Egyetem Rektorátusának kiállítótermében az érdeklődők megtekinthetik a szerb tanítóképzés 240. évfordulója tiszteletére rendezett, a 10. Nemzetközi Tudományos és Oktatási Fesztivál keretében megnyitott tárlatot, a szerb tanítóképzés hosszú történetének, hagyományának emlékeit. Az Avram Mrazović normaiskola 240. éve nevű tárlaton látható a normaiskola–preparandija emlékszoba, a Pedagógiai Kar múzeumi gyűjteménye, amely Szerbia egyetemi örökségéhez tartozik, és ezáltal részévé vált Európa egyetemi örökségének.
A Múzeumok 10 elnevezésű rendezvénysorozat pénteki napján 22 óráig, szombaton, a Múzeumok Éjszakája napján pedig 24 óráig tekinthető meg, utána június 30-áig munkanapokon 8 és 15 óra között látogatható. A kiállítás társszervezői a Vajdasági Múzeum és a zombori Pedagógiai Kar.