2024. április 25., csütörtök

Folytatás júniusban

Megállapodás nélkül távozott az IMF küldöttsége Szerbiából – Elsősorban technikai jellegű okai vannak a halasztásnak, de a nyugdíjak kérdése is megoldásra vár még

Nem állapodott meg egy újabb elővigyázatossági készenléti hitelkeretről a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerbiai küldöttsége a szerb kormánnyal. A James Roaf vezette delegáció úgy döntött, hogy júniusban folytatja a tárgyalásokat, mert Dušan Vujović pénzügyminiszter lemondott tisztségéről. Az IMF szeretné megvárni, amíg a kormányfő kijelöli az ország fiskális ügyeinek új vezetőjét. Pénzügyminiszter nélkül az IMF igazgatóbizottsága egyébként sem hagyná jóvá a megállapodást, még ha meg is született volna. Sajtóértesülések szerint az új szerb pénzügyminiszter nevére a következő két héten belül derülhet fény.

Az IMF kivárja, hogy a kormányfő kijelölje az új pénzügyminisztert (Fotó: Beta)

Az IMF kivárja, hogy a kormányfő kijelölje az új pénzügyminisztert (Fotó: Beta)

Az eddigi megbeszélésekből az szűrhető le, hogy a Valutaalap és a kormány szinte mindenben egyetért, de az IMF sürgeti a nyugdíjak csökkentésére vonatkozó jogszabály megszüntetését, a kormány viszont nem a törvény egyszerű eltörlésében látja a megoldást, mert azzal az alacsony nyugdíjak az eddiginél is alacsonyabbak lennének. A Valutaalap küldöttsége most további gondolkodási időt hagyott az államvezetőségnek arra, hogy előálljon a maga javaslatával, amit aztán a tárgyalások következő fordulójában megvitatnának. Ana Brnabić szerb kormányfő első reakciója az volt, hogy a törvény megszüntetése nem vezetne olyan eredményre, mint az első ránézésre sokaknak tűnik. Brnabić kabinetjének az az álláspontja, hogy a jogszabály egyszerű eltörlése esetén a nyugdíjasok mintegy nyolcvan százalékának alacsonyabbá válna a juttatása, a szerb kormány pedig inkább azon töpreng, hogyan lehetne fokozatosan átállni a korábbi rendszerre, vagyis a nyugdíjak kétévente történő összehangolására. Már négy éve érvényben van a nyugdíjak ideiglenes csökkentésére vonatkozó jogszabály. A kormányfő elmondta: létezik a nyugdíjasoknak egy olyan széles rétege, amelyhez azok tartoznak, akiknek soha nem csökkentették a nyugdíját, vannak, akiknek négy évvel ezelőtt csökkentették, de később növelték, s ez a növelés jelentősebb volt, mint a korábbi csökkentés, ma tehát magasabb a juttatásuk, de vannak olyanok is, akiknek a nyugdíja ma is alacsonyabb, mint négy évvel ezelőtt. A jogszabály egyszerű felfüggesztése tehát nem opció a kormány számára. Aleksandar Vučić államfőnek is az a véleménye, hogy az IMF nem szereti jobban a nyugdíjasokat, mint a szerb állam.

MEGFELELŐ GAZDASÁGI ADATOK

Szerbiából való távozása után a Nemzetközi Valutaalap közleményt adott ki, melyben kiemelik, a tárgyalásokat folytatják, amint kinevezik Szerbiában az új pénzügyminisztert. James Roaf aláhúzta, sikerült megállapodni minden alapvető kérdésben a szerb kormánnyal, ezért hamarosan visszatérnek, hogy pontot tegyenek az elindított párbeszéd végére. Kifejtette, hogy a tárgyalások során körvonalazni tudták a gyors és fenntartható fejlődést célzó intézkedéseket, a pénzügyi fegyelem és egyensúly fenntartását érintő elemeket, a strukturális reformokat tartalmazó teendőket. Az egyik célja ezeknek a reformoknak éppen az, hogy javítani tudjanak a szerbiai lakosság életszínvonalán – állapította meg a közleményben. Elismeréssel szólt a szerbiai gazdaság eredményeiről. Roaf közölte, a 2015 és 2018 közötti elővigyázatossági csomag ideje alatt Szerbia pozitív adatokat könyvelt el, növekedett a bruttó hazai termék, s továbbra is növekedési pályán van, 2018-ban 3,5 százalékkal lesz magasabb, a várakozások szerint. A fogyasztás növekedésének, a beruházásoknak és az árukivitelnek köszönhetőek az évről évre javuló adatok – szűrte le Roaf. Mint mondta, a Szerbiai Nemzeti Bank pénzpolitikájának köszönhetően az infláció mértéke továbbra is alacsony, 2018 végére 2 százalékos lehet. Az első negyedév költségvetési adatai arra engednek következtetni, hogy az idei is egy olyan év lesz majd, amelyet költségvetési többlettel zárhat az ország. A küldöttség vezetője megköszönte a távozó pénzügyminiszternek az eddigi együttműködést.

TÖBB PÉNZ JUTHAT NAGYBERUHÁZÁSOKRA

Aleksandar Vučić szerb államfő ma az IMF küldöttségének tagjaival folytatott utolsó megbeszélésen egyébként arról beszélt, hogy készen áll Ana Brnabić kormányfővel együttműködve kidolgozni a nyugdíjak csökkentéséről szóló jogszabály felfüggesztésének a módszerét: a cél egy olyan nyugdíjemelés, amellyel minden nyugdíjas elégedett lenne. Arról is szó esett, hogy növelni kellene a nagyberuházásokra fordított pénzt. Az államkassza az idén is jelentős többlettel zárja majd az esztendőt, s ez megfelelő teret enged az elképzelésnek. Vučić annak a várakozásának adott hangot, hogy legkésőbb nyáron újabb megállapodást ír majd alá az ország az IMF-fel. A felek abban is egyetértettek, hogy Szerbia és a Valutaalap együttműködnek a jövőben a nagy állami vállalatok magánosítási folyamatában is, az RTB Bor kohászati-bányászati vállalatot, a Petrohemija vegyi üzemet említették példaként.