2024. április 25., csütörtök

Ötvenéves a zentai Emlékiskola

A jelenleg a Stevan Sremac Általános Iskola kihelyezett tagozataként működő intézményt 1968-ban adták át rendeltetésének

Nagyszabású ünnepséggel emlékeznek meg ma 18 órai kezdettel a zentai Művelődési Házban a zentai Emlékiskola fennállásának ötvenéves jubileumáról. A jelenleg a Stevan Sremac Általános Iskola kihelyezett tagozataként működő oktatási intézményt hivatalosan 1968. október 6-án adták át rendeltetésének, ám az oktatás már néhány héttel korábban, szeptember 1-jén megkezdődött, egy szerb nyelvű és két magyar nyelvű tagozattal.

– Ha azt mondjuk, ötven év, akkor bizonyára mindenkinek eszébe jut valamilyen történet vagy érzés, kérdéseket teszünk fel magunknak: mit értünk el, milyen értékeket teremtettünk, miket éltük meg, mit tettünk meg és mit nem, illetve tettünk-e olyat, aminek nem lesz vége velünk, van-e olyan érték, ami túl fog nőni rajtunk, lesz-e lenyomata a munkásságunknak? Azt gondolom, hogy ezeket a kérdéseket egy intézmény szemszögéből is fel lehet tenni. Milyen szellemiséggel, stratégiával épült az iskola, milyen értékeket teremtett az első vezetője, mit képviseltek az első pedagógusai, hogyan alakult a sorsa általunk – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Barsi Anita, az Emlékiskola igazgatóhelyettese, aki négy éve vezeti a környék legzöldebb iskolájaként számon tartott intézményt és irányítja annak összetartó közösségét.
– A legfontosabb számunkra az, hogy a pedagógusközösségünk folyamatosan együtt tudjon gondolkodni és közösen tudjon alkotni, mert úgy véljük, így többszörös hatás érhető el. Ezáltal válik ugyanis elsajátíthatóvá a türelem és a tolerancia, valamint ezáltal értékelődik fel az egymástól való tanulás fontossága is. Az oktatást napjainkban egyre inkább át kell alakítani, sőt meg kell reformálni ahhoz, hogy a gyermekek tíz év múlva is helyt tudjanak állni, aminek jegyében igen nagy hangsúlyt kell fektetni a kreativitás és problémamegoldó-készség fejlesztésére. Nekünk, pedagógusoknak, nyitottaknak kell lennünk az új módszerek és technológiák iránt. Ez hosszú és véget nem érő folyamat, az egész életen át tartó tanulásra való képességünk azonban mindig frissen tart bennünket, lehetővé téve számunkra, hogy eligazodjunk a mindennapok útvesztőiben, és a diákjaink tanulásának koordinálása közben mi magunk is jól érezzük magunkat. Az Emlékiskola munkaközösségében valamennyien erre törekszünk. Éppen ezért mindannyian fontosnak tartjuk, hogy a diákjaink minél több területen ki tudjanak bontakozni. Tisztában vagyunk azzal, hogy nem mindegyikük tud helyt állni a különféle tanulmányi versenyeken, ezért rendszeresen részt veszünk különféle pályázatokon, nagy figyelmet szentelünk a diákcsoportok munkájának, amelynek során maguk is elmondhatják, sőt megfelelő koordinálással meg is valósíthatják az ötleteiket. Fontosnak tartjuk továbbá a horizontális tanulást, amelynek legjobb módja az, amikor a diákok és a tanárok egymástól tanulnak. Intézményünkben mára már természetessé vált a projektoktatás és a műhelymunka, de alkalmazzuk az erőszakmentes iskola, a boldogságóra és professzionális orientáció programját is. Kiemelt feladatunknak tekintjük a sport népszerűsítését, aminek jegyében a közös tornaórák mellett évente megszervezzük a Király Róbert-emlékkupát is – magyarázta Barsi Anita, aki elmondta, az általa vezetett intézményben minden hónapnak megvan a saját tematikája, így az október a gyermehété, a november a toleranciáé, a december a karácsonyé, a február a farsangé és a maszkabálé, a március az online kvízé és a zenéé, az április pedig a Föld napjához kapcsolódó projektumoké volt, és ezekbe az akciókba a szülőket is minden alkalommal igyekeztek bevonni.
– Az iskolának két testvériskolája van, a szigetszentmiklósi Ádám Jenő Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola. Mindkettővel hosszú évek óta kiváló kapcsolatot ápolunk, mindenekelőtt a Határtalanul! programnak köszönhetően. Szigetszentmiklóson minden évben vendégei vagyunk az Összetartozás Napja alkalmából megtartott ünnepségnek, emellett idén részt veszünk a Néptánc éve alkalmából életre hívott rendezvényükön, valamint az egyéb programjaikon is. Hódmezővásárhellyel ebben az évben kezdtünk el egy kétéves projektumot, amelynek célja egymás kultúrájának, földrajzának és egyéb sajátosságainak a megismerése, és ennek keretében összesen hat alkalommal fogunk találkozni egymással. A hazai programok közül kiemelném a Tisztább és zöldebb iskolákért Vajdaságban elnevezésű tartományi projektumot, amelyben már harmadik éve veszünk részt. Ez szinte egész éven át tartó munkát ölel fel, amelynek elsődleges célja a környezettudatosságra való nevelés. Ennek köszönhetően alkottuk meg a Föld napja projekthetünket, valamint ennek köszönhető az iskolakert és a komposztáló kialakítása, az osztályok és az udvar folyamatos szépítése, valamint az újrahasznosítható anyagok rendszeres gyűjtése is. A tehetséggondozásra irányuló tevékenységeink is évről évre sikeresebbek, amit a versenyeken elért eredményeink is igazolnak, az idei iskolanapunkon ugyanis már negyven diákot tudtunk díjazni. Úgy vélem, hogy ez is egyfajta mérőeszköze lehet az iskolánk sikerességének, a legfontosabb visszajelzés azonban mégis az számunkra, hogy a diákjaink szeretnek iskolába járni, és örömmel vesznek részt az iskolai életben – fogalmazott Barsi Anita, hozzátéve, mindenkit szeretettel várnak az Emlékiskola fennállásának ötvenéves jubileuma alkalmából életre hívott ünnepségre, amelyet ma 18 órai kezdettel tartanak meg a zentai Művelődési Házban.