2024. április 25., csütörtök

Elismerés a közösségépítő tevékenységért

Ft. Varga Zoltán átvette a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést

Dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja tegnap ünnepélyes keretek között átadta ft. Varga Zoltán muzslyai lelkésznek, szalézi szerzetes atyának az Áder János, Magyarország köztársasági elnöke által adományozott Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést. Áder János a bánáti szórványban élő magyar fiatalok körében végzett sikeres közösségépítő és cserkészvezetői tevékenységének elismeréseként adományozta az állami kitüntetést ft. Varga Zoltán erzsébetlaki plébániai kormányzónak, a Torontál Cserkészkörzet elnökének, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség volt elnökének.

Babity János átadja Varga Zoltánnak a magyar állami kitüntetést (Fotó: Pesevszki Evelyn)

Babity János átadja Varga Zoltánnak a magyar állami kitüntetést (Fotó: Pesevszki Evelyn)

Mindenki tudja, hogy Észak-Bácskához vagy a Tisza mentéhez viszonyítva más, embert próbálóbb feladat ugyanazt a feladatot a szórványban látni el – emelte ki a kitüntetettet méltatván Babity János. Mint hozzátette, Varga atya tevékenysége hozzájárult a szórványban ahhoz, hogy a cserkészszövetség erősítse a magyar fiatalok magyarságtudatát.

– A cserkészszövetség olyan, korábban több évtizedre elfeledett, illetve betiltott szervezet, amely az utóbbi több mint két évtizedben ismét segít összekapcsolni a Kárpát-medencei magyar fiatalokat. Fáradságos munka vezetett odáig, hogy ez így lehessen. Ahhoz, hogy ez így legyen, olyan odaadó emberekre volt szükség, akik mind Magyarországon, mind a határon túli magyar területeken munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a korábban tiltott szervezetből közösségépítő tevékenységet végző szervezet lehessen, de akár úgy is mondhatnánk: nekik köszönhető, hogy a piros és kék nyakkendőből ismét zöld nyakkendő lehetett. Ennek a tevékenységnek a közösségmegtartó ereje mindenképpen elismerésre méltó – emelte ki Babity János, majd  Reményik Sándort idézte: „Ne hagyjátok a templomot. A templomot s az iskolát!”

Varga Zoltán szavai szerint a tegnapi nap, illetve a kitüntetés nemcsak számára, hanem a vajdasági cserkészet számára is fontos. A főtisztelendő atya köszönetet mondott Magyarország köztársasági elnökének és államvezetésének, amiért figyelemmel kísérik a határon túli magyarok tevékenységét. A gyerekek és a fiatalok nevelése meghatározó minden nemzet életében, hiszen az anyanyelv és a kultúra megmaradása függ ettől – emelte ki a kitüntetett.

Varga Zoltánt elsőként cserkészei köszöntötték (Fotó: Pesevszki Evelyn)

Varga Zoltánt elsőként cserkészei köszöntötték (Fotó: Pesevszki Evelyn)

– A magyar nyelvű oktatás mellett a cserkészetpedagógia a legalkalmasabb a gyermekek és a fiatalok nevelésére. A cserkészet megtervezi a fiatalok szabadidejét, és hasznos tartalmakkal tölti ki. A jó cserkészvezető tudja, hogy milyen tartalmak érdeklik a gyerekeket és a fiatalokat, ezért olyanokat szervez számukra. Fontos a gyerekek viszonya a természethez, hogy egészséges kapcsolatot alakítsanak ki a természettel, és az egészséges életmódot válasszák. Emellett nagyon fontos magyarságunk megőrzése. Énekekkel, szavalatokkal és varázslatos tábortüzekkel lehet megszerezni a gyerekek érdeklődését. Köszönet mindenkinek azokért a felejthetetlen napokért, amelyeket együtt éltünk át a cserkésztáborok alkalmával. Azoknak is köszönet jár, akik pillanatnyilag nem lehetnek itt. Ez a kitüntetés valójában mindannyiunk érdeme, hogy önzetlenül részt vettünk a nagy munkában. A Magyar Cserkészszövetségek Fórumának a munkájáért is szeretnék köszönetet mondani, hiszen abban a magyar cserkészszövetségek vezetői tapasztalataikkal gazdagítják egymás munkáját. Emellett minden támogatónknak szeretnék köszönetet mondani, elsősorban a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a magyar kormánynak, a helyi önkormányzatoknak, a kisiparosoknak, civil szervezeteknek és egyéneknek. Isten fizesse meg a jóságukat – fogalmazott köszönőbeszédében Varga Zoltán.