2024. április 19., péntek

A finn nagykövet Zomborban

A városba látogatott Pertti Ikonen őexcellenciája, Finnország belgrádi nagykövete, valamint Igor Madžarević, a nagykövetség gazdasági tanácsadója.

A vendégeknek Dušanka Golubović polgármester asszony, Zoran Parčetić, a városi képviselő-testület elnöke mutatta be Zombort. Szerintük a kulturális együttműködés mellett lépni kellene a gazdasági kapcsolatok kialakítása irányában is. A nagykövet értékelése alapján erre leginkább a textilipar és a lábbeli ipar terén nyílhat lehetőség. Szerbiában jelenleg tíz finn cég működik, köztük a textiliparban érdekelt Lindström csoport – hallottuk a nagykövettől.
Az önkormányzatban folytatott hivatalos megbeszéléseket követően Ikonen őexcellenciája Nyugat-Bácska gazdasági vezetőinek mutatta be Finnországot a gazdasági kamarában, majd a Laza Kostić Művelődési Központ galériájában megnyitotta Az innovatív finn formatervezés című kiállítást.
A nagykövet fölkereste a Veljko Petrović Gimnáziumot is, ahol előadást tartott országáról, és finn írók műveivel gyarapította az iskola könyvtárát. A diákoknak elmondta, hogy az 5,5 millió lakosú Finnország tavaly ünnepelte függetlenségének századik évfordulóját, 1955-től tagja az ENSZ-nek, 1996-tól pedig az EU-nak. Az Egyesült Nemzetek Szervezete a közelmúltban végzett közvélemény-kutatás alapján a legboldogabb országnak kiáltotta ki Finnországot, ahol stabilak az intézmények, érvényesül a nemek egyenjogúsága, a korrupció szinte ismeretlen, a lakosság művelt. A tanítóság a leginkább megbecsült hivatás az országban, igencsak nehéz bejutni a tanítóképző egyetemre.
– Jó tanítók oktatják a gyerekeket, akikből jó emberek lesznek – fogalmazott Pertti Ikonen.