2024. április 23., kedd

A napsütés ártalmas is lehet

Világszerte növekszik a melanomában, vagyis a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganatos betegségben megbetegedett emberek száma – figyelmeztettek a médiumokban a szakértők május 15-e, az alattomos kór elleni küzdelem európai napján. No de mi is ez a betegség?

– A melanoma a daganatok legagresszívabb fajtái közé tartozik, amelynek felismerése általában nagyon könnyű, mert az esetek 90 százalékában fekete pigmentszerű bőrelváltozásként jelenik meg, általában az ember végtagjain, az UV-sugárzás érte helyeken – nyilatkozta lapunknak dr. Apró Arnold, a zentai kórház onkológusa. Elmondta azt is, hogy általában a nagyon világos bőrű, szőke hajú, világos szemű emberek körében magas a kockázata, a betegség kezelése pedig elsősorban attól függ, hogy mennyire korai stádiumban ismerik föl.

A betegség felismerése klinikai vizsgálattal, nagyítós szemölcsvizsgálattal vagy dermatoszkópos vizsgálattal történik. Dr. Apró elmondta, hogy a melanomának is, a többi daganatos betegséghez hasonlóan, négy stádiuma van, a kezelése pedig a korai időszakban főként műtéttel történik, a szövettani vizsgálat és az operáció után pedig a kezelés az onkológusra tartozik.

Tartományunkban is gyakori ez a betegség, de szerencsére alacsony az áttétes vagy a nagyon előrehaladott állapotban lévő esetek száma. A felfedett melanomák általában a betegség első vagy második stádiumában voltak. A betegség nem specifikus egy adott korosztályra vagy nemre, de jellemző, hogy a későbbiekben visszatérhet, és áttéteket okozhat – magyarázta az orvos.

– Gyakran találkozunk olyan személlyel, akinél melanomát diagnosztizáltak, és 10-15 évvel később megjelent egy áttét – mesélte az onkológus. Ez azt bizonyítja, hogy a betegséget egyszerű ugyan felismerni, a kezelése azonban már sokkal összetettebb.

Ezért haladéktalanul orvoshoz kell fordulni a bőrön észlelt pigmentfolt miatt, ha a régebb óta meglévő „anyajegy” alakja, nagysága, színe megváltozik, a vörös, fehér vagy kék elszíneződés átterjed a környező bőrfelületre, vagy ha a korábban teljesen lapos, foltszerű képlet kissé dudorosabbá, tapinthatóvá válik, esetleg nedvedzik vagy vérezget, körülötte pedig gyulladásos bőrtünetek mutatkoznak.

A melanoma diagnosztizálását bőrgyógyászok végzik, de az onkológusok is végeznek ilyen vizsgálatokat. Zentához legközelebb az Újvidéki Klinikai Központban foglalkoznak vele. A melanomában megbetegedetteknek a kezelést követően UV-sugárzástól izolált életmódot kell folytatniuk. Beszélgetőtársunk megjegyezte, hogy elég sok olyan, többnyire termőföldön dolgozó beteggel találkozott, akiknek a bőre annyira megégett, illetve UV-sugárzással károsított volt, hogy valószínűleg meg fog jelenni náluk a bőrdaganat.