2024. április 19., péntek

Francia diplomata Újvidéken

A városháza dísztermében Miloš Vučević polgármester tegnap fogadta Frédéric Mondolonit, Franciaország belgrádi nagykövetét. A beszélgetés során a diplomata abbéli szándékáról tett tanúbizonyságot, hogy szeretné tovább mélyíteni az egyébként is gyümölcsöző kapcsolatot a nagykövetség és az újvidéki önkormányzat között.

Frédéric Mondoloni nagykövet a mezőgazdasági kiállítás megnyitóján (fotó: Beta)

Frédéric Mondoloni nagykövet a mezőgazdasági kiállítás megnyitóján (fotó: Beta)

Említést tett arról, hogy a francia Valle d’Aosta autonóm körzet három nagyobb városa és Újvidék között úgy a formai, mint a lényegbeli együttműködés egyre konkrétabb. Természetesen az Újvidéki Vásáron zajló kiállításról is szó esett, arról, hogy Franciaország aktív szerepet vállal ebben a rendezvényben, pontosabban az idei partnerország szerepét tölti be. Visszamenőleg már több éve részt vesznek a mezőgazdasági kiállításon, az idén a francia mezőgazdasági termelők mellett bankjaik is bemutatkoznak. A polgármester és vendége egyetértett abban, hogy az iparban komoly lehetőségek rejlenek Franciaország és Újvidék partnerségének magasabb szintre emelése tekintetében. Hasonló a helyzet a művelődés és az oktatás területén is, az újvidéki iskolákban bevezethető, francia–szerb bilingvális oktatásra utaltak.

A beszélgetés után Frédéric Mondoloni nagykövet ellátogatott a Schneider electric cég helyiségeibe, körsétát tett az egyetemvárosban is.

Ma délelőtt a Péterváradi vár díszszalonjában a polgármester az olasz, majd az osztrák nagykövetet látja vendégül.