2024. március 28., csütörtök

Színpadon a legfiatalabbak

Óvodás színjátszó találkozót tartottak Kishegyesen

Tegnap délelőtt a kishegyesi színházban került sor a XXIII. Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszó Találkozóra, a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének szervezésében. Ez alkalommal is számos településről érkeztek csoportok, több, mint 250 gyermek töltötte meg a színháztermet. A rendezvény ünnepélyes megnyitóján jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Szűgyi István, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke, és Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere. A találkozót dr. Szőke Anna fő szervező, a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke nyitotta meg.

A bácsfeketehegyi mesemondók (Lakatos János felvétele)

A bácsfeketehegyi mesemondók (Lakatos János felvétele)

Az első találkozóra 1995-ben került sor, amikor még a Milošević-rezsim tiltotta az ilyen jellegű összejöveteleket. Akkor még igazi bátorság kellett a szervezéshez, nyilatkozta lapunknak Szőke Anna. A rendezvény azóta kinőtte magát.

– Ma itt vannak velünk a nagyobb intézményeink óvodásai, bár azt sajnálom, hogy Ada nem tudott eljönni. Egyedüli olyan magyar rendezvény ez, ami az óvodásokról szól, és csak magyar gyermekek vannak jelen. Épp ezért jó lenne, ha minden magyar tannyelvű intézmény részt venne rajta. Itt van Topolya két csoporttal, Magyarkanizsa két csoporttal, Óbecse két nagy csoporttal, Szabadkáról a Népkör Aranykapu csoportja, valamint Horgos, Szenttamás, Bácsfeketehegy és Kishegyes – számolt be a fő szervező, majd arról is szólt, hogy a rendezvénynek több célja is van.

– A találkozó célja, hogy önbizalmat adjon ezeknek a gyerekeknek, és ehhez a szülő, valamint a nevelő tud a legjobban hozzájárulni. Eljön a gyerek egy idegen helyre, fellép, s közben megtanulja a néphagyományokat, a néptáncokat, verseket, meséket. Félve mondom, hogy emellett nemzetmegtartó erő is, noha ebbe nagyon gyakran a gazdaság is beleszól. Az elvándorlásnak nem az az oka, hogy a szülő nem ápolja nemzeti hovatartozását, hanem igen komoly gazdasági tényezők játszanak közre, meglátásom szerint. Viszont büszke vagyok, hogy 23. alkalommal is meg tudtuk rendezni a találkozót – hangoztatta Szőke.

A rendezvényt ez alkalommal a tartományi oktatási titkárság is támogatta, így a szervezők ebédet tudtak biztosítani az összes résztvevőnek, tudtuk meg a fő szervezőtől. Emellett minden résztvevő diplomát is kapott. A bemutatott produkciókat négytagú zsűri értékelte, amelynek tagja volt H. Tóth István, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa, Sóti Éva, az Aranykapu egyesülettől, Fauszt Erika óvodapedagógus Gödöllőről, valamint Szőke Anna.