2024. április 25., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Egypontos hátrányból egypontos előny

Folytatódik az üldözőverseny, most a Videoton az első, a Fradi a második
Vajon a Fradi a Vasas elleni meccsen veszítette el a bajnoki címet? (Fotó: MTI)

Vajon a Fradi a Vasas elleni meccsen veszítette el a bajnoki címet? (Fotó: MTI)

Budapesti tudósítónktól

Miután két hete a Videoton nem tudta otthon (pontosabban a hazai pályának számító felcsúti Pancho Arénában) legyőzni a Ferencvárost, a zöld-fehérek egy kicsit fellélegezhettek: az utolsó négy fordulóban csupán négy győzelmet kellett volna aratniuk a bajnoki aranyéremhez.

Ez a terv azonban már az első összecsapáson megfeneklett, az OTP Bank Liga 30. fordulójában ugyanis meglepetésre a csapat nem bírt otthon a Vasassal, miközben a Videoton 3:0-ra verte a Haladást, és az egypontos hátrányból egypontos előnyt csinált.

Az első perctől az utolsóig kontrolláltuk a mérkőzést, szépen futballoztunk, szereztünk három gólt, és volt még legalább ugyanennyi nagy helyzetünk is. Megérdemeltük a győzelmet, gratulálok a játékosoknak, és köszönöm a szurkolóknak, hogy végig biztattak minket. Eddig tavasszal csak négy gólt kaptunk, ez örömteli, de az is igaz, hogy az elmúlt mérkőzéseken nem voltunk sokszor eredményesek. Most viszont betaláltunk, és jöttek a helyzetek is – ilyen a futball” – nyilatkozta Marko Nikolić.

A szerb szakember feladata most az, hogy a csapatot ezen a sikeres ösvényen tartsa: ehhez az első lépést a Vasas ellen idegenben kell megtenni. De a fehérváriak a közelmúltban már jártak hasonlóan: a Fradi otthon ikszelt a Pakssal, majd a Tolna megyei csapat a következő körben legyőzte a Videotont. Hasonló forgatókönyvvel elégedett lenne a Fradi.

Persze csak akkor, ha a fővárosiak győzni tudnak a bajnokicím-védő Honvéd otthonában. A Fradi egy hete nagyot harcolva a 89. percben megszerezte a vezetést Miha Blažič találatával (akit a német sajtó szerint a másodosztályba kiesett Hamburg vinne), a 94. percben azonban jött Egerszegi Tamás, és kiegyenlítette a Vasas hátrányát.

Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője rendkívül csalódottan értékelt a mérkőzés után. „Már a Videoton ellen is rengeteg helyzetet kihagytunk, most 19 kapura tartó próbálkozásunk volt, és ezekből mindössze egyet sikerült a kapuba juttatni. Végig domináltuk a mérkőzést, a második félidőben nem emlékszem rá, hogy a Vasas átlépte volna a felezővonalat, de úgy látszik, még ez sem elegendő” – bosszankodott. A Honvéd ellen nyerni kell, és ez nem is lehetetlen, hiszen a csapat az idei bajnokságban kétszer is legyőzte a riválist: a Bozsik-stadionban 3:1-re, a Groupama Arénában 5:2-re. A góllövőlistán tavaly Eppel Márton végzett az élen 16 találattal, idén viszont Davide Lanzafame (16 gól) a legeredményesebb. Őt csak a ferencvárosi Varga Roland (17) előzi meg.

A Magyar Labdarúgó Szövetség a szoros hajrá ellenére nem arra törekszik, hogy a két élcsapat egyidejűleg játssza a mérkőzéseit, inkább a tévéket részesíti előnyben: a versenybizottság döntése értelmében a jövő heti, május 27-i Ferencváros–Diósgyőr és a Videoton–Honvéd mérkőzés is később kezdődik. Előbbin 17.30-kor, utóbbin 19.30-kor indul útjára a labda.

Ami az alsóházat illeti, a Vasas a pontszerzésének köszönhetően elmozdult a kieső helyről, ahol a Mezőkövesden 1:0-s vereséget szenvedett Balmazújváros, illetve a sorozatban hatodik bajnokiját is elbukott (ezúttal Debrecenben 2:1-es vereséget szenvedett) Diósgyőr csúszott vissza.