2024. április 25., csütörtök
28 NAP A FOCI-VB-IG

Örökös eltiltás az egyik kijelölt játékvezetőnek

A Szaúd-arábiai Labdarúgó-szövetség (SAFF) örökre eltiltotta a labdarúgástól Fahad al-Mirdaszi játékvezetőt, aki a június 14-én kezdődő oroszországi világbajnokság egyik kijelölt bírója volt. A szaúdi szövetség közleménye szerint al-Mirdaszi bevallotta, hogy a szaúdi Király Kupa döntője előtt az al-Ittihad egyik illetékesének felajánlotta telefonüzenetben, hogy amennyiben pénzt kap, ítéleteivel segíteni fogja az együttest.

A klubvezető az esetet azonnal jelentette az SAFF-nek, amely kezdeményezte a 32 éves játékvezető örökös eltiltását, egyben jelezte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA), hogy töröljék őt a vb-n közreműködő bírók listájáról.

A 2011 óta FIFA-játékvezetőként tevékenykedő al-Mirdaszi, aki közreműködött a tavalyi Konföderációs Kupán és a 2016-os riói olimpián, jelenleg rendőrségi őrizetben van, a hatóság bizonyítékként lefoglalta a telefonját és több SIM-kártyát is.

A létszámbővítésről fognak szavazni

Közvetlenül a világbajnokság előtt, június 13-án, a moszkvai kongresszusán fog szavazni a FIFA arról, hogy a 2022-es vb-t már 48 csapat részvételével rendezzék meg.

A FIFA még tavaly januárban határozott arról, hogy a mezőnyt a 2026-os tornától kezdődően 32-ről 48 válogatottra bővíti. A dél-amerikai szövetség azonban nemrég azt javasolta, hogy a módosítás már 2022-től lépjen életbe. A keddi bejelentés szerint erről szavaznak majd a 211 tagszövetség delegáltjai a moszkvai kongresszuson.

A négy év múlva esedékes vb-nek Katar lesz a házigazdája, a 2026-os tornára Marokkó, valamint Mexikó, Kanada és az Egyesült Államok közösen pályázott. Ez utóbbi pályázat győztesét ugyancsak a június 13-i kongresszus után nevezik meg.