2024. március 29., péntek
AMERIKAI IRODALOM

Elhunyt Tom Wolfe

Nyolcvannyolc évesen elhunyt Tom Wolfe amerikai író, újságíró, a Hiúságok máglyája és Az igazak: az első amerikai űrhajósok története című művek szerzője, az új újságírás stílusának egyik vezető alakja. Lynn Nesbit, az író ügynöke szerint fertőzés következtében egy New York-i kórházban halt meg hétfőn. „Több volt egy amerikai ikonnál, hatalmas reputációja volt a nemzetközi irodalomban. Ugyanakkor a legszerényebb, legudvariasabb ember volt, akit ismertem” – mondta Nesbit.
Az első jelentések 87 évben adták meg a szerző életkorát, mert a legtöbb irodalmi forrás 1931-et ismerte születési éveként, és először Lynn Nesbit is azt mondta, hogy Wolfe 87 évesen hunyt el. Az ügynök később az író lányára, Alexandrára hivatkozva javította az életkort 88-ra. A dpa szerint az író szívesen burkolta magát némi miszticizmusba, és hajlamos volt titkolózni valós életkorát illetően.
A pontosított adat szerint Tom Wolfe 1930. március 2-án született egy gazdag családban a virginiai Richmondban, a Washington és a Lee Egyetemen diplomázott és a Yale-en doktorált. Mintegy tíz évig dolgozott újságíróként, egyebek között a The Washington Post és a New York Magazine riportere volt. A magát Emilé Zola és a realizmus más nagymesterei tanítványának nevező Wolfe a maga útját járó személyiség volt, aki azt tartotta, hogy a nagy történetek elmesélésének egyedüli járható útja, ha az író kimegy az utcára és beszámol a történésekről.
Wolfe műveinek – regényeinek, riportkönyveinek – fő témái a művészvilág, az alternatív irányzatok, az 1960-as évek hippikultúrája, az osztályok, a rasszizmus, a hatalom, a korrupció és a szex kérdései voltak. Wolfe maga alkotott olyan kifejezéseket, mint a radikális sikk, amelyek azóta beleivódtak a köznyelvbe. 2010-ben megkapta az Egyesült Államok Nemzeti Könyvdíjának medálját az amerikai irodalomhoz való kimagasló hozzájárulásért.