2024. április 19., péntek
VÁSÁRI LEGEK

„Nehézsúlyú” tenyészbikák

A képen az újvidéki mezőgazdasági vásár legnagyobb tenyészbikái láthatók, Vili, Diszkó és Fratello. Középen áll, mint a dobogón is szokás, a vásár súly szerinti „aranyérmese”, Diszkó, amely 1600 kilogrammot nyom. Ő és mellette balról Vili a Szerbiában leggyakrabban tenyésztett szimentáli szarvasmarhák büszke példányai, Fratello a francia charolais fajta tagjaként szállt be a tenyészbikák „szépségversenyébe”.

(Fotó: Fehér Ildikó)

(Fotó: Fehér Ildikó)

Szerettünk volt fotót készíteni a vásár egyik szenzációjaként beharangozott, szintén Vili nevű, fehér-kék belga bikáról is, de sajnálatunkra a gazdája végül úgy döntött, hogy nem hozza el a vásárra, majd talán jövőre. Vili ugyanis még csak egyéves, és már 600 kilogrammot nyom, de egyelőre még elveszne a képen látható „nehézsúlyúak” mellett.

Lapunknak a három tenyészjószágról Dejan Đokić, az SVC Krnjača megtermékenyítő és reprodukciós központ igazgatója nyilatkozott.

– Második alkalommal állítunk ki a mezőgazdasági kiállításon tenyészbikákat. Az a célunk, hogy az emberek élőben is láthassák, milyen tenyészjószágoktól származik a tenyészanyag, nem mindenki juthat el ugyanis a megtermékenyítéssel foglalkozó központokba, hogy megismerje az ott folyó munkát.

Diszkó és Fratello visszatérő „látogatója” a vásárnak, már tavaly is megcsodálhatók voltak, Vili először van itt. Ő sem akármilyen jószág, Európa leghíresebb tenyészbikájának az ivadéka, kiváló genetikai állománnyal rendelkezik tehát – árulta el az igazgató, aki arról is beszélt, hogy a tenyészbikáknál nem a súly a lényeg, hanem az, hogy minél több magot adjanak, és természetesen a jó genetikai állomány. Diszkó ugyan tavaly óta felszedett 100 kilót. Miként Dejan Đokić fogalmazott, ez „a körülmények véletlen alakulása folytán eshetett meg”. Szándékosan nem etetik túl, hogy jobban tudjon „ugrani” – mondta.

Azt pedig már csak Diszkó tudná megmondani, hogy a plusz száz kilóval ez mennyire esik nehezére.