2024. április 24., szerda

Az új értékek megteremtése a cél

A digitalizáció fontosságára hívták fel a figyelmet a mezőgazdasági vásáron megrendezett tanácskozáson

Digitalizáció a mezőgazdaságban címmel tartottak tegnap tanácskozást az újvidéki 85. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron. A konferenciát Franciaország szerbiai nagykövetsége szervezte azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a digitalizáció fontosságára a mezőgazdaságban.

A precíziós gazdálkodás olyan informatikai és információs technológiai alkalmazások összességét jelenti, amelyek hatékonyabbá teszik a szántóföldi termesztést. A precíziós mezőgazdálkodás célja a minőségi termékek előállítása, valamint a költségek csökkentése, a gazdasági hatékonyság növelése, valamint a termőföldek megőrzése és a környezetvédelem.

Jean-Pierre Gastaud a digitalizációs rendszer gyakorlati hasznáról beszélt (Fotó: Fehér Ildikó)

Jean-Pierre Gastaud a digitalizációs rendszer gyakorlati hasznáról beszélt (Fotó: Fehér Ildikó)

Jean-Pierre Gastaud, az Agri Sud – Ouest Innovation képviseletében szólalt fel a konferencián. A vállalat tevékenysége a mezőgazdasági klaszterokra vonatkozik. Állami és magánvállalkozásokat tömörít a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területéről Délnyugat-Franciországban. Az ilyen jellegű cégtömörülések meghatározóak az európai gyakorlatban.

– Az a célunk, hogy összekapcsoljuk a mezőgazdaság területén fontos szerepet betöltő egyéneket, a cégeket, a kutatókat, és közösen innovációs megoldásokra jussunk. Szolgáltatásaink mellett a közösen megszervezett dinamikus munkára is hangsúlyt helyezünk. Összesen 160 000 mezőgazdasági termelővel dolgozunk a cégtömörülésen belül, továbbá 310 000 szereplővel az élelmiszeriparban – emelte ki Jean-Pierre Gastaud.

Előadásában felvetette a kérdést, vajon a mezőgazdaságnak miért van szüksége különféle adatokra.

– A mezőgazdaság egy igen összetett és élő szervezet. A mezőgazdasági termelés során olyan veszélyforrásokkal kell számolnunk, amelyeket nem lehet előrelátni. Ilyenek lehetnek például az időjárási feltételek. A mezőgazdasági termelők hatalmas adatmennyiséggel dolgoznak, és erre megfelelően kell reagálniuk. Mi ezeket az adatokat összegezzük, és könnyebb hozzáférhetőséget teszünk lehetővé a további munkában. A digitalizációs rendszer gyakorlati eredményekkel jár a termelők mindennapi tevékenységében, hozzájárul az időmegtakarításhoz és az energiatakarékossághoz. Például a drón által – egy földterületről vagy egy olívabogyó-ültetvényről – begyűjtött adatok alapján megfelelő kimutatásokat, képeket alkotunk. Az algoritmusok segítségével használható információkat szerzünk, amit összekapcsolunk a többi termelő adataival. Ez mindenképpen segítséget nyújt a további termelésben, hiszen többek között azt is meghatározhatjuk, hogy mennyi műtrágyára lesz szükség az adott parcellán. A digitalizáción keresztül új értékek megteremtésére törekeszünk, és ezzel szeretnénk a termelést még magasabb szintre emelni – hangsúlyozta.