2024. április 19., péntek

Válságtanácskozást tart a WHO

Vészhelyzeti bizottságot hívott össze péntekre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Kongói Demokratikus Köztársaságban elharapódzni látszó ebola nemzetközi kockázatainak megvitatására - jelentette be csütörtökön Genfben Chistian Lindmeier, a szervezet szóvivője.

A bizottság arról fog határozni, hogy nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánítja-e a kongói helyzetet, ami nagyobb nemzetközi beavatkozást, több erőforrás mozgósítását vonhatja maga után - húzta alá Lindmeier.

A WHO csütörtöki közleményében beszámolt arról, hogy újabb ebolás megbetegedést erősítettek meg Wangatában, Mbandaka egyik egészségügyi övezetében. Mbandaka a székhelye Équateur északnyugati tartománynak. Az Egészségügyi Világszervezet korábban súlyos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az eddig már 23 ember halálát okozó betegség a csaknem 1,2 millió lakosú Mbandakát is elérheti, mivel ez rendkívüli módon megnehezítheti a betegség terjedésének megfékezését.

Nagyon aggasztó, hogy az ebola egy városi területre érkezett, a WHO és partnerei jelenleg azon vannak, hogy a lehető leghamarabb felkutassanak mindenkit, aki érintkezett a mbandakai beteggel - mondta Matshidiso Moeti, a WHO afrikai igazgatója.

A Kongói Demokratikus Köztársaság (volt Zaire) hatóságai a múlt kedden értesítették a WHO-t arról, hogy újabb ebolajárvány lehet kialakulóban. A WHO egyik szóvivője csütörtökön elmondta, hogy eddig 44 ebolás megbetegedést és a kórból eredő 23 halálozást jegyeztek fel.

Bár a vérzéses lázzal járó, nagy halálozási arányú betegségnek nincsen gyógymódja, a WHO négyezer adag kísérleti oltóanyagot küldött a közép-afrikai országba, ahová szerdán érkezett meg e szállítmány. A WHO jelezte, hogy szükség esetén kész további oltóanyagot küldeni.

A kísérleti oltóanyagot 2015-ben Guineában, a legsúlyosabb ebolajárvány által sújtott egyik nyugat-afrikai országban tesztelték. Az oltások akkor nagyon hatékonynak bizonyultak a betegség ellen. Bár az oltóanyagokat a vírus egy másik szubtípusa ellen fejlesztették ki, a szakértők feltételezése szerint hatásosnak bizonyulhatnak a legutóbbi ebolás megbetegedések kezelésében is.

A betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először.

A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérek lehetnek. A fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-15-ben Nyugat-Afrikában. Az akkori járvány által leginkább sújtott három országot, Sierra Leonét, Guineát és Libériát végül 2016-ban nyilvánította ebolamentesnek a WHO.