2024. április 19., péntek

Priznanje za izgrađivanje zajedništva

Zoltan Varga je primio priznanje Zlatan Krst Zasluge Mađarske

Dr Janoš Babić, glavni konzul Mađarske u Subotici je na svečanosti predao svešteniku Zoltanu Vargi u Mužlji priznanje - Zlatan Krst Zasluge Mađarske, koji inače dodeljuje predsednik Mađarske Janoš Ader. Priznanje za uspešne aktivnosti u krugovima omladine u Banatskom okrugu, za trud izgradnje zajedništva i vođi izviđača je dodelio državno priznanje Zoltanu Vargi upravniku županije iz Belog Blata, predsedniku Izviđača Banatskog okruga.
Svi znaju da je obavljanje zadataka u dijaspori zahtevnije u odnosu na Severnu Bačku-istakao je Janoš Babić. Istakao je da aktivnosti župnika Varge uveliko doprinose jačanju svesti mađarske omladine o pripadnosti mađarskoj zajednici.
-Udruženje izviđača, ranije zaboravljena ili zabranjena aktivnost, u poslednje dve decenije ponovo pomaže da se poveže omladina iz Karpatskih basena. Veoma je naporan posao, koji zahteva predanu aktivnost ljudi i u Mađarskoj i u dijaspori. Takvim ljudima možemo zahvaliti što su od ranijih crvenih i plavih marama ponovo postale zelene. Njihovi napori za izgradnju zajedništva zaslužuju sve pohvale i priznanja - istakao je Janoš Babić i dodao citat Šandora Remenjika ,,Ne ostavljajte crkve. Ni crkve ni škole!“
Prema rečima Zoltana Varge, jučerašnji dan ili priznanje nije samo za njega važno, već i za Vojvođanske Izviđače. Župnik je izrazio zahvalnost Mađarskoj državi i predsedniku za način na koji vodi državu i što sa posebnom pažnjom prati delatnosti prekograničnih Mađara. Vaspitanje omladine je od presudnog značaja u životu svake nacije, maternji jezik i kultura zavise od toga - istakao je župnik.
-Pored obrazovanja na mađarskom jeziku, pedagogija izviđača je najpogodnija za edukaciju dece i omladine. Izviđači planiraju aktivnosti za slobodno vreme omladine i ispunjavaju ga korisnim aktivnostima. Važan je odnos dece prema prirodi, da izgrade zdrav odnos prema prirodi i da izaberu zdrav način života. Pored toga, važno je i da sačuvaju pripadnost Mađarima. Sa pesmom i recitacijama i logorskom vatrom se može privući pažnja omladine. Zahvaljujem se svima na nezaboravnim trenucima koje smo provodili zajedno u izviđačkim logorima. Ovo priznanje je u stvari zasluga svih nas, što smo nesebično učestvovali u ovom velikom poslu. Zahvaljujem se i Savezu Izviđača iz Mađarske, koji su nas obogaćivali svojim iskustvom. Takođe se zahvaljujem svima koji su nas podržali, kao što je Mađarski Nacionalni Savet, mađarska Vlada, lokalne samopuprave, mali privrednici, civilne organizacije i pojedinci. Neka im Bog plati njihovu dobrodušnost - istakao je Zoltan Varga u svom govoru.