2024. március 29., péntek

Különleges számítógép az Izidának

Bácsfeketehegyen járt az ausztrál nagykövetség képviselője – Látáskárosultak számára kapott számítógépet az intézmény

Tegnap délelőtt a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat székházába látogatott Glenn Morrison, Ausztrália belgrádi nagykövetségének első titkára és a nagykövet helyettese. A látogatás apropója az volt, hogy a nagykövetség számítógépekkel támogatta a fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetet. A vendéget Papp Julianna, az Izida elnöke, Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere, Kerekes Zoltán alpolgármester és Lukács Klára, a községi tanács szociális ügyekkel megbízott tagja fogadták.

Az Izida felhasználói bemutatják, hogyan működik a számítógép (Lakatos János felvétele)

Az Izida felhasználói bemutatják, hogyan működik a számítógép (Lakatos János felvétele)

– Az ausztrál kormány már sok éve együttműködik szerbiai közösségekkel annak érdekében, hogy jobbá tegye az emberek életét, főként a fogyatékkal élőkét. Nagy öröm számunkra, hogy különleges, új felszereléssel támogathattuk az intézményt, amelyen látássérült felhasználók dolgozhatnak. Emellett használt számítógépet is hoztunk az Izidának, mivel a nagykövetség most cserélte le ezt a felszerelését. Ma három használt és egy különleges számítógéppel lett gazdagabb az intézmény. Ezek apró lépések afelé, hogy hidat építsünk Ausztrália és Szerbia közt. Örülök, hogy lehetőségünk nyílik erre – nyilatkozta Morrison.

Az Izida számára nagy öröm, hogy ilyen sikeresen pályáztak az ausztrál nagykövetségnél, mondta el a médiának Papp Julianna, a társulat elnöke.

– A pályázat úgy indult, hogy új munkatársat kaptunk Stanislava Mirović személyében. Ő beszél angolul, és a segítségével részt tudtunk venni az ausztrál nagykövetség pályázatán. Az egyesületünk arra tanítja a felhasználókat, hogy hogyan legyenek önállók, de arra jutottunk, hogy kicsit fel kellene újítani az aktivitásokat. Így jött az ötlet, hogy egy ilyen különleges számítógépet vásároljunk, amit nagy örömmel fogadtak a tagjaink. Idáig hatukat kapcsoltuk be a programba. Az ausztrál nagykövetségnél 5 ezer ausztrál dollárra pályáztunk, amiből beszereztük a számítógépet és három ember szerény honoráriumát fizetjük belőle, mivel a különleges szoftverek telepítése és kezelésük oktatása szakembereket igényel – mondta el Papp, majd arról is beszámolt, hogy a gépet nem csak látáskárosultak tudják használni. Az elnök azt is elárulta, hogy nagyon nagy meglepetés volt számukra, hogy a pályázaton túl további három rendes számítógépet kaptak a nagykövetségtől.

– Az ausztrál nagykövetségtől kapott számítógépek segítségével egy kis informatikai központot alakítunk ki, ahol egy időben több felhasználónk tud dolgozni. Ez nagy segítség abban, hogy elsajátítsák a számítógép- és az internet-használatot – fogalmazott Papp.

Kishegyes község önkormányzata igyekszik maximálisan támogatni az Izidát, számolt be lapunak Kerekes Zoltán alpolgármester.

– Az önkormányzat mint civil szervezetet és mint szociális intézményt tudja támogatni az Izidát. Próbálunk évről évre több eszközt kiválasztani erre a célra, mivel igény van rá. Jelenleg az Izida nappali foglalkozás programját támogatjuk, éves szinten 2 millió dinárral. Ezt az összeget célszerűen kell felhasználniuk, az oktatók bérét fizetik ki belőle. Emellett, mint civil szervezetnek, külön programjaikat is támogatjuk – mondta el az alpolgármester. Végezetül hozzáfűzte, hogy a jövőben igyekeznek minél több segítséget megadni az intézménynek.