2024. április 19., péntek
GYŰRŰZIK A SZABADKAI BOTRÁNY

Mit látott Obradović?

Megszokhattuk, hogy a szerbiai foci hemzseg a botrányoktól. Általában a magukat szurkolóknak nevező egyének tesznek róla, hogy a címlapra kerüljenek, ezúttal azonban egy játékvezető, a vasárnap lejátszott Spartacus–Radnički szuperligás mérkőzés sípmestere, a jagodinai Srđan Obradović ténykedése „jóvoltából” foglalkozik szinte egész Európa a szerbiai focival és mindazzal a közeggel, ami körülveszi ezt a máshol tisztességes és becsületes játékot.

A szabadkai mérkőzésre, mely mindkét csapat számára rendkívüli jelentőséggel bírt a harmadik hely és az európai kupaindulást jelentő hely megszerzése szempontjából, előzetesen mindkét fél Európa egyik legjobb játékvezetőjét, a verbászi Milorad Mažićot kérte. Az illetés szerb szövetség eleget is tett a Spartacus és a Radnički kérésének, az Európai Labdarúgó-szövetség azonban közbeszólt, és javasolta a szerb szövetségnek, hogy a verbászi játékvezetőt pihentessék a május 26-án, Kijevben sorra kerülő Bajnokok Ligája döntő előtt, ahol ő fújja majd a sípot. Így a döntés Obradovićra esett, aki a 79. percben 1:0-ás szabadkai vezetésnél, állítólagos kezezés miatt – a labda a niši játékos lábát érintette, kézről szó sem lehetett – büntetőt ítélt a Spartacus javára. A tényekhez hozzátartozik, hogy a sípmester a 49. percben feleselésért kiállította a vendégek játékosát, Pavkovot, a 66. percben pedig szintén büntetőt ítélt a Spartacus javára, amelynek jogosságához nem férhet kétség. Slaviša Kokeza, a Szerb Labdarúgó-szövetség elnöke – aki a helyszínen tekintette meg az összecsapást – azonnal kérvénnyel fordult a játékvezetői bizottsághoz, melyben a 42 éves Obradović szigorú megbüntetését, és a listáról való törlését kérte.

A történtek másnapján egyes szerb sajtótermékek szerint a jagodinai rendőrség Obradovićot beszélgetésre hívta be, és az a hír is kiszivárgott, miszerint a játékvezető elég komoly befolyással bír bizonyos sportfogadóiroda-láncban, emellett egy pénzváltó tulajdonosa is. A legújabb információk szerint a Szerbiai Belügyminisztérium munkatársai az Újvidéki Felső Ügyészség meghagyása alapján, hivatalos helyzettel való visszaélés miatt letartóztatta és bűnügyi eljárást indított ellene.

,,A játékvezetőt azzal gyanúsítjuk, hogy a Szabadkán megrendezett FK Spartacus–FK Radnički mérkőzésen hivatalos helyzetét kihasználva, a hazai csapatot előnyben részesítette, amely így kedvezőbb helyzetbe került ellenfelével szemben” – olvasható a közleményben, melyben még az is szerepel, hogy a bírót 48 órás vizsgálati fogságba helyezték, majd bűnvádi feljelentést tesznek ellene.

Hallatta hangját Mirko Poledica, a Függetlenség, Profi Labdarúgók Konzorciumának elnöke is, aki kiemelte, hogy harminc éve benne van a fociban, de Obradovićhoz hasonló futballcsalót sem Európában, sem a világon még nem látott.

A győzelemnek köszönhetően a Spartacus egy fordulóval a rájátszás vége előtt hárompontos előnyre tett szert a nišiekkel szemben. Az utolsó fordulóban a Spartacusnak nem szabad kikapnia a belgrádi Partizan otthonában, ugyanakkor a harmadik helyhez az esetleges vereség is belefér, akkor azonban a Radnički nem győzheti le hazai pályán a kruševáci Napredakot.