2024. március 29., péntek
KÖZTÁRSASÁGI KÉPVISELŐHÁZ

Augusztusban megkezdődhet az olcsó lakások építése

Megerősítették Dušan Vujović lemondását

A köztársasági képviselőház a mai ülés elején tudomásul vette és megerősítette Dušan Vujović pénzügyminiszter lemondását, és ezzel hivatalosan is megszűnt a funkciója. Ana Brnabić kormányfőnek ettől kezdve 15 nap áll a rendelkezésére, hogy új pénzügyminisztert javasoljon, akit a parlament a képviselők teljes számának többségi szavazatával nevezhetnek ki. A képviselők ezután a napirendjükön szereplő több közlekedésbiztonsági törvényről, valamint az építkezési törvényről folytattak általános vitát.

A képviselőknek legtöbbször a védelmi erők részére épülő lakásokról szóló, különleges törvény kapcsán volt megjegyzésük. A hatalmi koalíció képviselői ezeknek az olcsó lakásoknak a szükségességére mutattak rá, hiszen több mint 20 ezer, a katonaságban, a rendőrségnél vagy más biztonsági erőnél dolgozó személy mutatott érdeklődést az olcsóbb lakások iránt. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy az építőiparra is kedvezően hat majd ez az állami kezdeményezés. A Demokrata Párt képviselői ugyanakkor arra is rámutattak, bár vitathatatlan, hogy rendezni kell a biztonsági erőknél dolgozóknak a lakhatását, hiszen mintegy 30 ezer a belügyben, a katonaságnál vagy a biztonsági információs ügynökségnél dolgozó vagy nyugdíjas küzd ezzel gonddal, mégis feltették a kérdést, miből tudják majd ezek az emberek előteremteni a négyzetméterenkénti 500 eurós vételárat is. A Szerb Radikális Párt kételyeinek adott hangot, hogy felépülnek majd ezek a megígért lakások, hiszen már hosszabb ideje ígérgeti őket a Szerb Haladó Párt által vezetett kormány.

Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter a parlamenti ülésen elmondta, hogy a következő két és fél évben 5200 lakás épül fel a biztonsági erőknél dolgozók számára. Az első fázisban 1578 lakás épül majd hat önkormányzatban. Vranjén, Kraljevón és Nišben már előkészítették az erre a célra szánt területeket, így az építkezés már augusztus végén megkezdődhet.

Szóba került a közlekedésbiztonság is, az ellenzéki képviselők arra mutattak rá, hogy a kormány félretájékoztatja a polgárokat, hiszen bejelentette, hogy a közlekedésbiztonsági törvény ellenére mégsem kell félévente műszaki vizsgára vinni a 15 évnél idősebb személygépkocsikat, miközben az érvényben levő törvény erre kötelezi a motoros járművek tulajdonosait. Zorana Mihajlović kiemelte, Nebojša Stefanović belügyminiszter azt ígérte ebben az évben erre nem kerül sor, a napirenden szereplő törvénymódosítás nem tette lehetővé, hogy ezt a kitételt kivegyék a törvényből, de készül az új közlekedésbiztonsági törvény. A miniszter asszony kiemelte ugyanakkor, hogy a közúti teher- és személyszállítással foglalkozó törvény számos újdonságot hoz majd, hiszen sokkal egyszerűbbé és hatékonyabbá válik az utasszállítás és az áruszállítás.

Az ülés holnap folytatódik. A napirenden szerepelnek még az utakról és a vasutakról szóló törvények, a vasúti közlekedésbiztonságról szóló törvény, de foglalkoznak a képviselők az ingatlanok eladásáról, illetve bérbeadásáról, valamint a tulajdonosok központi jegyzékéről szóló jogszabályokkal, illetve a hajózással és a kikötőkkel foglalkozó törvényekkel is.