2024. április 23., kedd

Az EU-tagság az egyedüli garancia a stabilitásra

Az Európai Néppárt támogatja Szerbiát

Már ma, egy nappal az Európai Unió és a Nyugat-Balkán vezetőinek csúcstalálkozója előtt, Szófiába utazott Aleksandar Vučić államfő, hogy tárgyalásokat folytasson Joseph Daullal, az Európai Néppárt elnökével, valamint Sebastian Kurz-cal, Ausztria kancellárjával és Krisztalina Georgievával, a Világbank végrehajtó vezérigazgatójával.

Joseph Daul: Szerbiának nagy szerepe van a balkáni történésekben (Fotó: Beta)

Joseph Daul: Szerbiának nagy szerepe van a balkáni történésekben (Fotó: Beta)

Sebastian Kurz a tárgyalás után kiemelte, az EU célja az, hogy 2025-ben újabb nyugat-balkáni államokkal bővítse tagságát, és Szerbia kiemelkedik a Balkán államai közül, éppen ezért reményét fejezte ki, hogy folytatni fogja az eddigi utat.

– Vučić számos reformot indított el, jó irányba halad a gazdaság, és ehhez hasonló eredményekre számítunk a többi nyugat-balkáni államban is – emelte ki Kurz.

A Joseph Daullal folytatott megbeszélésen pedig megállapították, hogy a béke, a szolidaritás, a jólét és az együttműködés kell hogy legyen az alapja a Nyugat-Balkán európai jövője építésének.

Vučić megismertette Dault a régió helyzetével és Szerbia gazdasági eredményeivel, de rámutatott arra is, hogy Bulgáriának és Szerbiának erősebb gazdasági együttműködésre van szüksége.

Daul elmondta, Szerbiának nagy szerepe van a balkáni történések folyamatában, így ő és az Európai Néppárt mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse Szerbia európai útját, hiszen ez az egyedüli garancia a jólét és a politikai stabilitás felé.