Éljünk a pillanatnak

Kis Laura

2018. május 17., 16:23

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Sokan szeretik hallgatni a csordogáló eső hangját, figyelemmel követik a villámlást, a zuhogó víztömeget, viszont elázni már nem olyan kellemes érzés. Az előbb éppen ez történt velem, jól eláztam, miközben a szerkesztőségbe siettem. Természetesen ez nem történt volna meg, ha van nálam esernyő, de azt az egyik szomszédos országban felejtettem, másikat pedig azóta még nem vettem.

(Illusztráció – thewallpapers.org)

Mindezek után elgondolkodtam, hogy az ilyen dolgok nagyban befolyásolják a napunkat és a pillanatnyi hangulatunkat. Feltételezhetően, ha ez egy meleg nyári napon történik meg velem, akkor egészen másképpen reagálok az adott helyzetre. Meleg időben bőrig ázni az esőben már önmagában felemelő érzés. A szürke hétköznapokon ügyintézés közben, amikor éppen valahova sietek, ez igen bosszantó lehet. Mint minden, ez is nézőpont kérdése. Az esőben való elázás persze akkor számít jó szórakozásnak, ha mi határozhatjuk meg, hogy mikor van vége. A természet gyakran emlékeztet bennünket arra, hogy bármennyire is szeretnénk kihatással lenni rá, ez nem lehetséges. Miközben a munkába tartottam, és ezen bosszankodtam, rájöttem arra, hogy pont ilyen pillanatokban kell elengednünk mindazt, amihez görcsösen ragaszkodunk. Mi, nők, erre még inkább hajlamosak vagyunk. Mi történik, ha a frizuránkat, a sminkünket elrontja az eső, vagy a szél? Semmi. A természet újra és újra megtanít bennünket arra, hogy szabadok legyünk, és a szakadó esővel nem törődve a pillanatnak éljünk. Valamennyivel később már nem törődtem az aznapi teendőimmel, mi mindent kell még elintéznem, kit kell felhívnom, még ha egy másodpercre is, de eltörpültek a különféle problémák. Hasonló érzés kerített hatalmába, és eszembe jutott, hogy gyerekként sokat ugráltam a pocsolyákban. Másokhoz hasonlóan nekem is ez volt az egyik kedvenc játékom. Az önfeledt nevetés jellemezte azokat a perceket, miközben mit sem törődtem a világgal.

A természetnek saját törvényei vannak. Nekünk pedig ahelyett, hogy megváltoztatnánk, csak alkalmazkodnunk kell hozzá. Naponta külsőségekkel foglalkozunk, és megfeledkezünk arról, hogy az adott pillanatban átadjuk magunkat a történéseknek, és elengedjük magunkat. Az időjárás mindenre kihatással van, főleg lelki állapotunkra. Vajon miért zavar bennünket az eső? Attól, hogy bosszankodunk, továbbra is esik. Folyamatosan olyan dolgokon idegeskedünk, amin nem tudunk változtatni. Egyszerűen csak élvezzük a pillanatot, mint gyerekkorunkban. Az eső is ilyen, és sok mindent tanulhatunk. Az eső a természet része, és akkor is esik, ha minket ez zavar. A természet nem törődik azzal, hogy milyen a frizuránk, vagy éppen amúgy is panaszkodni van kedvünk. Más helyzetekhez hasonlóan ilyenkor is olyasmivel foglalkozunk, amin nem tudunk változtatni. Akkor miért ne élveznénk? Minden hozzáállás kérdése, csak mi ezt hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. Ha ezt megértjük, bosszankodás helyett elfogadhatjuk az esőt. A természet nap mint nap arra tanít bennünket, hogy azokon a dolgokon változtassunk, amin tudunk.


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége