2024. április 20., szombat

,,Galop je izgradnja zajednice”

Postoji propis prema kome je potrebno konje vakcinisati protiv malokrvnosti i konjske influence. Takođe je potrebno da konji imaju potvrdu o pedigreu unazad dve generacije, jer engleske rase, prema propozicijama, ne smeju učestvovati na trci, tačnije 75% mogu biti rasni. Ovo nije profesionalno takmičenje. Nacionalni Galop govori o izgradnji zajedništva, na ovom mestu konjanici iz čitavog područja Karpatskih basena odmeravaju snage, da bi se plasirali na trku u Budimpešti na trgu Junaka. U propisima stoji i to da ni profesionalni džokeji ne mogu da učestvuju u ovoj trci. Ovo je trka za amatere, nacionalno takmičenje.

Na Galop Mali Husar se prijavilo osam takmičara ove godine. Ovo je do sada najveći broj prijavljenih. Čemu možemo zahvaliti na tome?

-Ovo me raduje. Ove godine će i oni imati predtrke. Pre šest godina, kada smo doneli ovo takmičenje u Vojvodinu, imali smo za cilj da se što više mladih uključi u ovaj sport. Mnogi se spremaju tokom cele godine da pokažu šta znaju za jedan-jedan i po minuta u Zobnatici. Ovaj sport zahteva mnogo odricanja. Konje treba negovati, hraniti, pojiti, čistiti. Za decu može značiti mnogo u njihovom odrastanju, mogu se naučiti na obaveze, da zavole životinje. Cilj nam je bio i da podstaknemo uzgoj konja u Vojvodini. Mislim da smo na dobrom putu, jer smo prošle godine imali našeg konja u finalu. Ove godine ima još više kvalitetnih konja koji su doveženi iz inostranstva, ali će se ovde dalje odgajati i razmnožavati. Nadamo se da će uzgoj konja u Vojvodini doživeti renesansu.

Znači da će ovi konji u toku godine moći da učestvuju na više trka?

-Ovi konji se uglavnom spremaju za Galop, ali se dešava da učestvuju i na drugim trkama u propratnom programu. Reč je o konjima koji su skloni povredama. Vlasnici posle trke na Galopu odmaraju svoje konje dva-tri meseca, zatim počinju sa pripremama za sledeću sezonu. Termin Vojvođanskog Galopa je treći vikend maja. Oni koji se plasiraju za dalje takmičenje koje se održava u Budimpešti, mogu se pripremati, da bi dostigli vrhunsku formu za 16. septembar.

Kakav program se može očekivati na Vojvođanskom Galopu?

-Ove godine smo uveli u program i takmičenje u kuvanju, za koji će biti zadužen otac Čaba Paško, koji je uspeo da sastavi međunarodni stručni žiri za tu priliku. Program počinje 19. maja svečanim otvaranjem, paradom i polaganjem zakletve. Predtrke počinju u 12.45. U pola tri parada mladih konjanika iz Vojvodine, zatim nastupaju nagrađeni pastuvi iz Kelebije sa novom koreografijom, takmičenje u kaskanju i tradicionalna sinhrona vuča zaprege sa dva i sa četiri konja.

Proglašenje rezultata takmičenja u kuvanju će biti u 17.15, a finale počije u 17.45. Finalna takmičenja započinju Mali Husari, zatim sledi finale Zobnatičkog Galopa. Pobednik će predstavljati Srbiju u Budimpešti na Nacionalnom Galopu. Finale Vojvođanskog Galopa je u 18.30, a u 19.00 će nastupiti gosti, umetnici iz Budimpešte sa svojom produkcijom iz Opere. Pored toga u toku popodneva gosti će moći da pogledaju ulicu starih zanatlija. Bitno je i to da ćemo iz više naselja organizovati autobuski prevoz. Zainteresovani treba da se jave u kancelarije SVM-a da bi mogli organizovati linije prevoza. Ove godine očekujemo više od 10000 posetilaca.

Kako stojite sa pripremama?

-Ekipa organizatora se nije promenila za šest godina, tako da se radi o uhodanoj ekipi. Pre oko dva i po meseca smo počeli sa pripremama i veoma smo zahvalni menadžmentu Zobnatice, koji su prepoznali značaj ove manifestacije i stoje nam na raspolaganju. Sredili su staze i pokosili travnjak. Ako ne bude dovoljno kiše, zalivaćemo teren da bi tlo imalo odgovarajuću čvrstinu. Još ćemo imati jedan sastanak da bi se dogovorili oko zadataka sa obezbeđenjem, vatrogascima, milicijom, hitnom pomoći i zaduženja oko razglasa. Među pomoćnim osobljem su i kovači i veterinar.

Prognoze? Šanse?

-Na svakog takmičara iz Vojovodine navijam i veoma sam im zahvalan na tome što su izdvojili svoje vreme, rad i novac za ovaj sport. O pobedniku odlučuje dati momenat. Sa ovog takmičenja prva četvorica se kvalifikuju na takmičenje u Budimpešti, i nadam se da će nas predstavljati na odgovarajući način. Mislim da će doći vreme da na najviše postolje zakorači konjanik iz Vojvodine.