2024. április 18., csütörtök

Sve što je šah

Celodnevni festival na Paliću.

Šah ima veliki uticaj na razvoj ličnosti. Ako deca usvoje šah, i način razmišljanja koji se koristi u šahu, lakše će se suočavati sa izazovima u životu. U mnogim mestima se pridaje veliki značaj šahu. Tako je i u Paliću, gde Žombor Roža i šahovski klub Beatrix ima za cilj da što više promoviše šah. Takva manifestacija je ,,Funchesstic“ festival, koji će se održati po treći put 19. maja. Povodom toga smo razgovarali sa predsednikom šahovskog kluba, Žomborom Roža, koji tvrdi da šah čini svakog čoveka boljim.

-Primetili smo da šah sam po sebi za decu nije dovoljno privlačan pa smo uveli zanimacije sa kojima smo privukli decu. Opše je poznato da šah razvija motivaciju, inteligenciju i logiku. ,,Funcshesstic“ u fokusu drži šah, ali se organizuju i razni zabavni programi, takmičenja, obuke pa čak ima i dobrotvorne svrhe. Zabavni programi imaju za cilj da edukuju onu decu koja ne poznaju šah, ali žele da se lepo zabave ili da se bave kreativnim radom. Jedan od takvih programa je kada učesnici imaju prilike da se upoznaju sa uređenjem novina, rade reportaže, intervjue, pišu. Rijaliti novinarstava ,,Chess Press“ vodi novinarka lista ,,Hét Nap“ Timea Biro. Pored toga se organizuju i izložbe fotografija, na kojoj se predstavljaju radovi Nore Bognar.

Tradiciju predstavlja program Šah Simultan Šou, koji vode Zoltan Brašnjo i Peter Zvekan. Ove godine će biti u gostima i Nikolet Berenji, koja će igrati šah sa najvećim talentima Vojvodine. Pored toga, predstaviće se i nova vrsta takmičenja ,,Ćao veličanstvo!“ koja će staviti na probu korišćenje strategije motivima šaha. U ovome će pored dece učestvovati i umetnici, kapiten ekipe će biti Monika Čik, dečji pisac, Žofia Serda-novinar, Rudolf Kris-pevač iz Mađarske i DJ Feješ. Cilj je da se kroz igru nauči nešto više o šahu. Na kraju programa će se održati koncert Rudolfa Krisa, zatim će DJ Feješ zabavljati goste - rekao je Žombor Roža.

Treba napomenuti da se ovaj program organizuje svake godine zajedništvom, donatorstvom i zahvaljujući ljudima dobre volje da prihvate zadatke. Program počinje u 9 sati ujutru i traje do ponoći.