2024. április 20., szombat

Környezetvédelmi támogatás Zombornak

A hulladék- és szennyvízkezelésről, a környezetvédelemről, valamint a Bácskai Duna Mente Bioszféra-rezervátumról tárgyaltak Zomborban a város képviselői a Környezetvédelmi Minisztérium küldöttségével.

Branislav Blažić államtitkár szerint a mostani minisztériumi látogatás célja egy állandó kapcsolattartási modell kiépítése, hogy a minisztérium valós képet alkothasson az illetőségébe tartozó problémákról és arról, hogy miként nyújthat támogatást a megfelelő rendezésükhöz.
– A hulladékgazdálkodás terén gyors lépésekre van szükség, nem csupán az Európai Unióhoz való közelítés szempontjából, hanem a környezet- és egészségvédelem érdekében is – mondta az államtitkár.
Leszögezték, hogy mielőbb létre kell hozni egy regionális hulladéktározót, amit egy – a köz- és magánszféra együttműködésére alapuló – vállalat kezelne.
A házigazdák közölték a vendégekkel, hogy Zombor egyike azon ritka városoknak, amelyek szennyvíztisztító üzemmel rendelkeznek, és hogy hamarosan bemutatják a falusi csatornahálózatok hatékonyabbá tételének modelljét. Az összejövetelen elhangzott, hogy a minisztérium támogatást nyújt a Vodokanal kommunális közvállalatnak a környezetvédelmet célzó, határon átívelő projektjeihez. Szó esett a Bácskai Duna Mente Bioszféra-rezervátum idegenforgalmi lehetőségeinek kihasználásáról is.