2024. április 25., csütörtök

Fiatalok együtt

A határon átnyúló projekt teljes költségvetése csaknem 117 ezer euró

Az Interreg-IPA CBC Hungary–Serbia HSRB/1602 pályázat keretében a kiskunhalasi Vári Szabó István Szakközépiskola és a zombori Közgazdasági Szakközépiskola immár második alkalommal nyert támogatást.

A 2010-es gasztronómiai közös munkát most a fiatalok együttműködése, a természet védelme, az egészséges életmód kialakítása, az egymás kultúrájának megismerése, valamint a turizmus határokon átívelő kiterjesztése és népszerűsítése követi közös megvalósítás keretében. A projekt 2018. március 1-je és 2019. február 28-a között valósul meg. Az együttműködési megállapodás aláírására 2017. december 11-én került sor Zomborban, ahol Dragomir Miljić igazgató és Papp Gyula, a kiskunhalasi iskola főigazgatója elindította az együttműködést.
A projekt nyitókonferenciáját május 14-én tartották Zomborban, az egykori megyeháza dísztermében, Dragomir Miljić és Papp Gyula, valamint Szabó Edina halasi iskolaigazgató, Dušanka Golubović, Zombor, valamint Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere, Natalija Katanić projektvezető, Stamenka Sudar, a projektcsoport tagja és Bojana Nešović, Zombor gyermek- és ifjúsági koordinátora részvételével.
A Youth – together elnevezésű projekt keretében a következő időszakban fölmérik a középiskolás diákok közt az előítéletes gondolkodás mértékét, párbeszédet folytatnak és kerekasztalokat rendeznek a határon átnyúló régióban élő fiatalok szükségleteiről és gondjairól, Magyarország és Szerbia interkulturális kapcsolatairól, valamint különböző műhelymunkákat tartanak, és ifjúsági tábort is szerveznek. Ezzel a projekttel interaktív programok keretében késztetni kívánják a fiatalokat, a határvidéken élő középiskolásokat az önálló cselevésre és részvételre, a turizmus előmozdítására, együttműködésükre a kultúra, a kulturális örökség, a sport és a környezetvédelem területén, az előítéletek csökkentésére az együttműködés és a tolerancia fejlesztésének szellemében, valamint a tudatosságot kívánják növelni az egészséges életmód fontosságának terén.
– A két partneriskola 20-20 diákja vesz részt a programban, számos műhelymunkát végeznek közösen. A projekt teljes költségvetése csaknem 117 ezer euró, amiből az EU-s alapok majdnem 100 ezer eurós támogatást nyújtanak. Ebből mintegy 70 ezer a zombori iskolának jár, a maradékkal a kiskunhalasi oktatási intézmény rendelkezik. Az EU-s alapokból a megítélt támogatás 15 százaléka előlegként érkezett meg, a többit pedig a projekt megvalósítása idején a negyedévi beszámolók elfogadását követően utalják át. Időközben megvalósítjuk a tervezett műhelymunkákat, kerekasztalokat, július elseje és ötödike közt hatnapos tábort szervezünk a Vöröskereszt monostorszegi táborában, emellett diákjaink több alkalommal találkoznak a halasi iskola tanulóival, mind Zomborban, mind Kiskunhalason, várhatóan négy alkalommal, összesen 3–3 napra, hajókirándulást is terveztünk Zombor és Monostorszeg között, ami része lesz a környezetvédelmi oktatásnak – nyilatkozta a zombori Közgazdasági Szakközépiskola igazgatója lapunknak.
– Óriási hálával tartozunk Zombor helyi önkormányzatának, amely megelőlegezte a projektben való részvételhez szükséges összeget, sőt, garanciát vállalt, hogy ha a tartománytól igényelt, vissza nem térítendő összegre szóló kérelmünk nem nyerne pozitív elbírálást, amit kétlek, Zombor város állja azt az összeget is.
A kiskunhalasi Vári Szabó István Szakközépiskola 16 szakmában tanít gyerekeket, hallottuk Szabó Edinától, az iskola igazgatónőjétől. A két iskola 2010-ben lépett kapcsolatba, akkor az együttműködés kimondottan szakmai alapú volt, a 2018-as összefogás már inkább a szélesebb körű, közös célokat szolgálja.
– Diákjaink izgatottan készülnek a zombori látogatásra és arra, hogy itt bemutassák Kiskunhalast, felvegyék a kapcsolatot a zombori fiatalokkal, hiszen az a mottónk, hogy: a Fiatalok – együtt – összegezte az igazgatónő. 

A zombori Közgazdasági Szakközépiskolában ez az ötödik határon átívelő projekt Magyarországgal. Elsőként a HAACP szabvány alkalmazása az oktatásban volt a cél, majd az emberi erőforrások fejlesztése a mezőgazdaságban és vendéglátásban. Ezt követően a Gasztro-vonat elnevezésű projekt keretében gasztronómiai ismereteket, képzést és gyakorlatot cserélt az iskola a magyarországi partnereivel, a Kecskeméti Gazdasági Kamarával, az ugyancsak ottani Gazdaságfejlesztési Ügynökséggel karöltve, valamint a zombori Regionális Gazdasági Kamarával. Ugyanezek a partnerek a következő projekt keretében Zomborban elindítottak egy Gasztro Klubot, amiben a gazdálkodók is bekapcsolódtak, fizikailag is létrehozták a klubot, valamint népszerűsítő anyagot terjesztettek az idegenforgalom érdekében a régió hagyományos konyhájáról. Oktatást is szerveztek a régióra jellemző borok készítéséről, meg a pékipar lehetőségeiről. Ez a projekt a legjobb tíz magyar–szerb projekt között végzett az akkori kiírásban.